Obezite ve Gastrointestinal Sistem İlişkisi - Sahın, Abdurrahman; Yalnız, Mehmet (My University, 2018)
ÖZETObezite epidemisi, hızla dünya çapında mortalite ve morbiditenin önde gelen nedenlerinden biri haline gelmektedir. Son 30 yılda, gastrointestinal hormonların, obez bireylerde iştah ve enerji dengesinin düzenleyicileri olarak önemli bir rol oynadığı giderek daha fazla anlaşılmıştır. İntestinal mikrobiyota da obezite, obezite ile ilişkili inflamasyon ve metabolik sendrom gelişiminde önemli bir rol oynar. Bu derlemede, enterik hormonların ve intestinal mikrobiyotanın, yeme davranışı, enerji tüketimi ve metabolizma gibi obeziteyi ortaya çıkaran patofizyolojik mekanizmalar üzerindeki etkileri tartışılmaktadır.
Keywords: Beslenme ve Diyetetik; Genel ve Dahili Tıp; Onkoloji; Gastroenteroloji ve Hepatoloji