ELAZIĞ İL MERKEZİNDEKİ İLKÖĞRETİM OKULLARI VE LİSELERDE GÖREV YAPAN BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLERİ VE ÖĞRENCİLERİ AÇISINDAN DERS DIŞI EGZERSİZ FAALİYETLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - GACAR, ATALAY (Fırat Üniveristesi, 2001)
l.OZET Elazığ İl Merkezindeki İlköğretim Okulları ve Liselerde Görev Yapan Beden Eğitimi Öğretmenleri ve Öğrencileri Açısından Ders Dışı Egzersiz Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi Bu çalışmada; ilk öğretim, lise ve dengi okullarda görev yapan beden eğitimi öğretmenleri ile öğrencilerin ders dışı egzersiz çalışmalarını değerlendirmeleri belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca ders dışı egzersiz çalışmalarının olması gereken ve halihazırdaki uygulamalarla mukayesesinin yanı sıra konunun yeri ve önemi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Elazığ il merkezinde görev yapan 30 beden eğitimi öğretmeni ve 252 öğrenciye anket uygulaması yapılarak değerlendirmeye alınmış bulgular, SPSS bilgisayar programında frekans, % hesaplamaları ve X2 yapılarak tablolar halinde sunulmuş ve tartışılmıştır. Elde edilen önemli bulgulardan; ders dışı egzersiz faaliyetlerini yürüten öğretmenlerin gerekli bilgi birikimine sahip oldukları, ancak çalışmak için gerekli araç, gereç ve tesislerin yetersiz olduğu görülmektedir. Egzersiz faaliyetlerine olan ilgisizlik ve yetersiz spor alanı ve araç-gereç temini hususunda, idarecilerin yeterince duyarlı olmamalarının yanı sıra, çevrede bulunan kurum ve kuruluş yöneticileri ile koordinasyon sağlanmaması önemli bir eksiklik olarak görülmektedir. IXAyrıca; öğrencilerin, diğer derslerini aksatacağı kanaati ile bu faaliyetlere yeterince motive olamamaları ve branşa ait öğretmen eksikliği dikkati çeken önemli bulgulardandır. Elde edilen bulgulara göre sonuç olarak; ders dışı egzersiz faaliyetlerinin amacına uygun yapılabilmesi için gerekli düzenleme, denetleme ve önlemler gerekmektedir. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi öğretmeni, öğrenci, Ders Dışı Egzersiz
The evaluation of outdoor exercise activities by view of physical educator and students who work in elemantary and high school in Elazığ city centre
Keywords: Spor; Sports