BEDEN EĞİTİMİ DERSLERİNDE ARAÇ GEREÇ VE ÖĞRETİM MATERYALLERİ KULLANIMI - SARAÇ, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2008)
Eğitim-Öğretimde,araç-gereç ve öğretim materyallerinin yeterli düzeyde olması ve bunun etkin kullanımı büyük önem arz etmektedir. Beden Eğitimi dersleri uygulamaya dayalı bir eğitim sistemi olduğu için araç-gereç ve öğretim materyalleri desteği diğer branşlara nazaran daha büyük bir önem taşımaktadır.Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilmiş olan anket kullanılmıştır. Anket öğretmenlerin kişisel özeliklerini, beden eğitimi dersinde kullanılan materyal, araç ve gereçlerle ilgili görüşlerini ve bu araç gereçlerin kullanımına ilişkin düşüncelerini belirlemeye yönelik toplam 142 sorudan oluşmaktadır. Anket yoluyla elde edilmiş olan veriler sosyal bilimlerde istatistik paketi SPSS for Windows 12.0 paket programından yararlanılarak çözümlenmiştir. Analizler için de frekans analizi, yüzde alma, bağımsız gruplar t testi ve varyans analizi ve ?2 testinden yararlanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre okullarda beden eğitimi dersleriyle ilgili olarak en fazla bulundurulan ve kullanılan spor alanları sırasıyla, futbol sahası, voleybol sahası ve basketbol sahasıdır. Bununla birlikte futbol malzemeleri, basketbol malzemeleri, voleybol malzemeleri ve masa tenisi malzemeleri de en çok bulundurulan ve kullanılan araç-gereçlerdir. Kondisyon aletleri, spor yardımcı araçları, jimnastik malzemeleri, aletli jimnastik malzemeleri, atletizm malzemeleri ise az bulundurulan ve az kullanılan araç-gereçlerdir. Öğretim materyalleri ise, orta derecede bulundurulan araç-gereçlerdendir. Bu sonuçlara göre beden eğitimi dersleri için yardımcı spor araç-gereçleri başta olmak üzere, öğretim araç-gereçleri ve materyallerinin okulların aktif kullanımı için hazır hale getirilmesi, kaliteli ve daha nitelikli bir eğitim için gereklidir.Sonuç olarak, Türkiye'de ilk ve orta dereceli okullarda kullanılan eğitim araç-gereç ve öğretim materyallerinin nitelik ve nicelik yönünden yetersiz olduğu, bunlardan faydalanma düzeyinin düşük olduğu ve mevcut durumun düzeltilmesi için ihtiyaç duyulan çalışmaların yapılmadığı görüldü.Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi, Öğretim Materyalleri, Spor Araç ve Gereçleri

Our aim in this project is to explain the importance of educational material and its usage. Physical education is based on practice so the equipmentis more important than other field.The questionnaire where is made by researcher was used to collect the dates. The Questionnaire contains 142 questions to analyse the spesifications of theachers and their attitedes about the educational equipment and usage. The datas which are exracted from questionnaire were analysed with statiscal packages of social sciences for Windows 12.0. the frequency analisysis obtaining percertage ıt test of independet groups varians analysis andthe test of x² were used to analyse.Acorting to the result of the search,most using and keeping sport park is football field secondly voleyball field and basketball field In addition football materials basketball materials voleyball materials and table tenis materialsare the most using and keeping equipments.Condition device helping spor materials gymnastic device, doing gymnastic with device and athleticism materials are the less using and keeeping materials.Using and keeping teaching materials is that has a medium parts in this equipments .At the end of this work we sow that the educational equipments are unsaficient and it usage is wery low,It?s urgent to provide equipments and increase its usage.Key Words: Phisical Training, Teaching Materıals, Sport Equipments
Usage of equipment and teaching material in physicial education lesson
Keywords: Spor