KİTLESEL AÇIK ÇEVRİMİÇİ DERSLERE KATILAN BİREYLERİN DERSLERİ TAMAMLAMA DURUMLARININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ - Göktaş, Merve; Aslan, Alper; Atıcı, Bünyamin (My University, 2020)
Kitlesel açık çevrimiçi dersler internet kullanımının\ryaygınlaşması ile birlikte daha geniş kitleler tarafından tercih edilmeye\rbaşlanmıştır. Eğitimciler tarafından önümüzdeki yıllarda daha fazla tercih\redileceği düşünülen kitlesel açık çevrimiçi derslerde dersi yarıda bırakması\rönemli bir sorundur. Gerçekleştirilen araştırmada kitlesel açık çevrimiçi\rderslere katılan bireylerin dersleri tamamlama durumları cinsiyet, yaş,\rmezuniyet türü, sistem kullanım durumu, katılma nedenleri ve özerk öğrenme\rpotansiyeli değişkenlerine göre incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmada nicel\raraştırma yöntemlerinden betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın\rörneklemi 63 erkek ve 64 kadın olmak üzere toplam 127 kişiden oluşmaktadır.\rÖrneklem seçiminde amaçsal örnekleme yöntemlerinden ölçüt örneklem\rbenimsenmiştir. Katılımcıların kitlesel açık çevrimiçi ders almış olmaları\rölçüt olarak belirlenmiştir. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar\rtarafından hazırlanan kişisel bilgi formu ile Arslan ve Yurdakul (2015) tarafından\rgeliştirilen Özerk Öğrenme Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde\rkestirimsel analiz yöntemlerinden Ki-kare testi, point-biserail korelasyon\ranalizi ve bağımsız gruplar t-testi kullanılmıştır. Araştırma sonuçları\rbireylerin kitlesek açık çevrimiçi dersleri tamamlama oranlarının cinsiyet\rdeğişkenine göre erkeklerin lehine, yaş değişkenine göre 25-44 yaş aralığı\rlehine, mezuniyet türüne göre lisans ve lisansüstü mezunların lehine anlamlı\rbir şekilde yüksek olduğu tespit edilmiştir. Sistem kullanma durumlarına ve\rözerk öğrenme potansiyellerine göre ise anlamlı bir farklılık bulunamamıştır.\rBunun yanı sıra bireylerin kitlesel açık çevrimiçi derslere katılma nedenleri\rarttıkça dersi tamamlama oranlarının arttığı görülmüştür.
Keywords: Kitlesel açık çevrimiçi dersler; uzaktan eğitim; özerk öğrenme