2023 CUMHURBAŞKANLIĞI İKİNCİ TUR SEÇİMİNDEKİ SİYASAL REKLAM FİLMLERİNİN GÖSTERGEBİLİMSEL ANALİZİ - BAYSAL, AHMET MARUF (Fırat Üniveristesi, 2024)
Siyasal iletişimin önemli araçlarından biri olan siyasal reklamlar; siyasi figürlerin ve oluşumların kimliklerini tanımlamalarına, imajlarını şekillendirmelerine, siyasi anlatılarını ifade etmelerine, siyasi söylemlerini hedef kitleye aktarmalarına aracılık etmektedir. Siyasi reklamların amacı siyasi figür veya oluşumların mevcut tabanlarını korumalarına yardımcı olmak, muhaliflerin, kararsızların ve ilgisiz kesimlerin seçim tercihlerini aday veya parti lehine değiştirmektir. Siyasi figürlerin görüşlerini seçmelere duyurmalarını sağlayarak onların bilinçli tercih yapmalarına olanak tanıyan siyasal reklamlar aynı zamanda siyasi katılımı teşvik etmektedir. 2023 Cumhurbaşkanlığı İkinci Tur Seçimi" kampanya sürecinde, Cumhurbaşkanı adayları Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu için hazırlanan siyasal reklam filmleri tez çalışmasının konusunu oluşturmaktadır. Araştırmada amaçlı örneklem metodu kullanılmış, seçmenlere oy verme çağrısında bulunan siyasal reklam filmleri tercih edilmiştir. Göstergebilimsel çözümle, sembollerin ve işaretlerin taşıdığı anlamları ve kodları açığa çıkarmakta kullanılan etkili bir yöntemdir. Bu çalışmada, Cumhurbaşkanı adaylarına ait siyasal reklam filmlerinde kullanılan görsel ve dilsel göstergelerin açık ve gizli anlamları ortaya çıkartılmış, hedef kitleye aktarılan mesajların sunum biçimleri göstergebilimsel yöntemle analiz edilmiştir. Erdoğan'a ait reklam filmi, pozitif siyasal reklam stratejisi kullanılarak oluşturulmuştur. Erdoğan'ın eser ve hizmet siyaseti söylemini öne çıkartan reklam filmi, Erdoğan'ın dünya lideri olduğu iddiasını, Türkiye'nin kalkınma hamlelerini ve uluslararası politika başarılarını, seçmenin coşku ve gurur hislerini kabartacak şekilde sunmaktadır. Tek bir oyun bile önemli olduğu mesajının verildiği reklam filminde, seçmene sandığa gitme çağrısı yapılmaktadır. Kılıçdaroğlu'na ait bir reklam filmi, negatif siyasal reklam stratejisi çerçevesinde hazırlanmıştır. Türkiye'nin sığınmacı istilası altında olduğu iddiasını seçmenin korku ve endişe duygularını harekete geçirecek şekilde sunan reklam filmi, Erdoğan'ın yeniden Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda ülkenin güvenlik sorunu yaşayacağı iddiasını öne sürmektedir. Cumhurbaşkanlığı seçimi ilk turunda elenen Sinan Oğan'ın destekçileri ve Cumhur İttifakı üyesi MHP seçmenleri başta olmak üzere Erdoğan'ın sığınmacı politikasını beğenmeyen her kesimin desteğini kazanmaya yönelik hazırlanan reklam filmi, ülkenin bekası için seçmeni sandığa davet etmektedir.

Political advertisements, which are one of the important tools of political communication, facilitate political figures and entities in defining their identities, shaping their images, expressing their political narratives, and conveying their political discourses to their target audiences. The purpose of political advertisements is to help political figures or entities maintain their existing base, and to change the election preferences of opponents, undecided voters, and indifferent groups in favour of the candidate or party. By enabling political figures to communicate their views to the electorate, thus allowing them to make informed choices, political advertisements also promote political participation. The subject of this thesis is the political advertisement films prepared for presidential candidates Recep Tayyip Erdoğan and Kemal Kılıçdaroğlu during the campaign period for the second round of the 2023 Presidential Election. A purposive sampling method was used in the research, and political advertisement films calling voters to cast their votes were selected. Semiotic analysis, an effective method for revealing the meanings and codes conveyed by symbols and signs, was employed. In this study, the explicit and implicit meanings of the visual and linguistic signs used in the political advertisement films of the presidential candidates were uncovered, and the presentation styles of the messages conveyed to the target audience were analysed using semiotic methods. The advertisement film for Erdoğan was created using a positive political advertising strategy. Highlighting Erdoğan's discourse on policy and service, the advertisement presents Erdoğan's claim of being a world leader, Türkiye's developmental strides, and international policy successes in a manner that evokes feelings of enthusiasm and pride among the electorate. The advertisement film, which emphasizes that even a single vote is important, calls voters to go to the polls. On the other hand, Kılıçdaroğlu's advertisement film was prepared within the framework of a negative political advertising strategy. Presenting the claim that Türkiye is under an invasion of refugees in a way that triggers feelings of fear and anxiety among the electorate, the advertisement argues that the country will face security issues if Erdoğan is re-elected as President. Aimed at garnering the support of those dissatisfied with Erdoğan's refugee policy, including the supporters of Sinan Oğan, who was eliminated in the first round of the Presidential election, and voters from the MHP, a member of the Cumhur Alliance, the advertisement film invites the electorate to the polls for the sake of the country's future.
Semiotic analysis of the 2023 Presidential Runoff Election political commercials
Keywords: İletişim Bilimleri; Siyasal Bilimler; Reklamcılık