İsviçre Esmeri, Holştayn, Simental ve Doğu Anadolu Kırmızısı ırkı ineklerde prob ilaç olarak debrizokin kullanılarak in vivo CYP2D6 enzim aktivitesinin fenotipik belirlenmesi - Sakın, Fatıh; Baydar, Ersoy; Servi, Kadir; Ateşşahin, Ahmet; Dağoğlu, Gürdal (My University, 2013)
Mevcut araştırma; İsviçre Esmeri (İE), Holştayn (HOL), Simental (Sİ) ve Doğu Anadolu Kırmızısı (DAK) ırkı ineklerde prob ilaç olarak debrizokin (DEB) kullanılarak sitokrom P450 2D6 (CYP2D6) enzim aktivitesinin fenotipik belirlenmesi amacıyla yapıldı. Çalışmada her ırktan 15 adet olacak şekilde toplam 60 adet inek kullanıldı. İneklere DEB, 0.5 mg/kg dozunda uygulandı. Uygulamayı takiben 12 ve 24. saatlere kadar çıkarılan idrar örnekleri toplandı. İdrar örneklerinde DEB metabolik oranları (DMO) ve DEB rekoveri oranları (DRO) hesaplandı. 12. saat DMO değerleri DAK ırkı ineklerde diğer ırklara göre anlamlı şekilde yüksek olarak bulunurken (P<0.01), DRO değerleri DAK ırkı ineklerde diğer ırklara göre anlamlı şekilde düşük tespit edildi (P<0.01). DAK ırkı ineklerde CYP2D6 enzim aktivitesinin fenotipi zayıf metabolizer (ZM) olarak değerlendirilirken; İE, HOL ve Sİ ırkı ineklerde ise yaygın metabolizer (YM) olarak değerlendirildi. Sonuç olarak; ineklerde in vivo CYP2D6 enzim aktivitesi fenotipinin belirlenmesinde prob ilaç olarak DEBin 0.5 mg/kg dozunda uygulandıktan sonra 12. saatte kadar alınan idrar örneklerinin kullanılabileceği ifade edilebilir. Ayrıca, DAK ırkı ineklerde CYP2D6 sübstratı olan ilaçlarla tedavi uygulanmasında bu ilaçların daha yavaş metabolize olacağı, vücutta kalış ve etki sürelerinde artış olacağı sonucuna varılabilir.
Keywords: Fenotip; Simmental; farmakokinetik; Doğu Anadolu Kırmızısı; enzimler; enzim aktivitesi; süt ineği; sığır; inek; süt sığırı; farmakoloji; ırk farklılıkları; sığır ırkları; Alacalı Sığır; farmakodinamik; ilaç metabolizması; idrar analizi; İsviçre Esmeri