Sellülozik Atıkların Pleurotus spp.'nin Gelişim Periyodu ve Verimi Üzerine Etkileri - Kırbağ, Sevda; Korkmaz, Volkan (My University, 2013)
Bu çalışmada; Pleurotus ostreatus, P. sajor-caju ve P. florida'nın; bazı tarımsal ve endüstriyel atıklar üzerinde kültüre alınma olanakları araştırılmıştır. Ana kültürlerin çoğaltılmasında; %2.0 malt-ekstrakt agar, tohumluk misel (spawn) üretiminde buğday taneleri, kültür ortamında ise; yonca sapı (Y), ceviz kabuğu atıkları (C) ve şeker pancarı posası (Ş) kullanılmıştır. Farklı atıklar üzerinde P. ostreatus, P. sajorcaju ve P. florida'nın misel gelişim süreleri; 10.3-15.3 gün, primordium oluşum süreleri 22.0-71.3 gün, hasat süreleri 27.7-80.0 gün ve toplam verim miktarları 27.3-42.7 g/100 g olarak gözlenmiştir. Sonuç olarak; Pleurotus spp. yetiştiriciliğinde verim bakımından Y-Ş ortamının, diğer kompost ortamlarına göre daha uygun olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Biyoloji; Mantar Bilimi; Ziraat Mühendisliği