ORTAOKUL YÖNETİCİLERİNİN DAĞITILMIŞ LİDERLİK DÜZEYLERİ - Gökyer, Necmi; Yılmaz, Gülden; Koçak, Osman (My University, 2018)
Bu araştırmanın amacı, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı devletokullarından ortaokullarda görev yapan öğretmenlerin görüşlerine göre,müdür ve yardımcılarının dağıtılmış liderlik düzeylerini belirlemektir. Buaraştırma tarama modelindedir. Araştırmanın evrenini, 2017-2018eğitim öğretim yılında, Elazığ Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı 55ortaokulda görev yapan toplam 1602 öğretmen oluşturmaktadır.Örneklemini ise, basit tesadüfi örnekleme yolu ile belirlenen toplam 318öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Özkanve Çakır (2017) tarafından geliştirilen “Dağıtılmış liderlik” adlı ölçekkullanılmıştır. Faktörleri isimlendirmede ilgili alanyazın taramalarındanfaydalanılmıştır. Birinci boyut “formal yapı”; ikinci boyut “amaç birliği”; üçüncüboyut “işbirliği ve güven”; dördüncü boyut “sorumluluk paylaşımı”; beşinciboyut ise “teşvik ve girişim” olarak isimlendirilmiştir. Bağımsız gruplar için t-Testi, bazı değişkenler için görüşler arasında anlamlı bir farklılık olupolmadığını belirlemek için Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA)yapılmıştır. Araştırmada, aşağıdaki sorulara cevap aranmıştır: 1.Öğretmenlerinin görüşlerine göre, ortaokul müdür ve yardımcılarınındağıtılmış liderlik düzeylerini nedir? 2. Öğretmenlerinin görüşlerine göre,ortaokul müdür ve yardımcılarının dağıtılmış liderlik düzeyleri; cinsiyet,kıdem, branş, eğitim düzeyleri, okuldaki görev süresi, öğretmen sayısı,görev yaptıkları okul ve çalıştıkları yerleşim yeri gibi değişkenlere göreanlamlı farklılık göstermekte midir? Yöneticilerin dağıtılmış liderlikdüzeyleri; formal yapı, amaç birliği, işbirliği ve güven, sorumlulukpaylaşımı, teşvik ve girişim alt boyutlarında ve ölçeğin tamamındakatılıyorum olarak saptanmıştır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Kamu Yönetimi