OLİGOMENORE, AMENORE VE İDİYOPATİK HİRSUTİZMLİ OLGULARDA POLİKİSTİK OVERLERİN SIKLIĞI - UÇAR, M. KEMAL (Fırat Üniveristesi, 1995)
Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğuın Anabilim Dalı'na; oligoıncnorc (35 gün ile 3 ay arasında adet gören), idiyopatik hirsutizm (düzenli adet gören ve kıllanma yakınması olan) ve amenore (3 aydan uzun süre adet göremeyen) yakınması ile başvuran 114 olguda ultrasonografi ve hormon çalışmaları sonucunda polikistik over sıklığı araştırıldı. Oligomenore yakınması ile başvuran 62 olgudan 52 olguda (% 83), idiyopatik hirsutizmli 36 olgudan 31 olguda (% 86) ve amenore yakınması ile başvuran 16 olgudan 5 olguda (% 31) ultrasonografi ile polikistik överler tespit edildi. Polikistik over saptanan olgulardaki hormon düzeyleri; luteinizan hormon (LH) 12.3 ±1.0 IU/L (P<0.001) olarak, testosteron 3.0 ± 0.2 mnol/L (P<0.001) olarak, luteinizan hormon / folikül uyarıcı hormon (LH/FSH) oram 2.2 ± 0.2 (P<0.05) ve ayrıca over hacım 16.9 ± 0.4 cm3 (P<0.001) olarak bulunmuş olup, bu değerlerin kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olduğu tespit edilmiştir. 2»
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Obstetrics and Gynecology