Elazığ İli Sivrice Eğitim Araştırma Bölgesinde 35 Yaş ve Üzeri Nüfusta Obezite ve Etkileyen Faktörler - Pirinçci, Edibe; Acar, Ufuk; Kurt, Osman; Akkuş, İbrahim Halil; Oğuzöncül, A. Ferdane; Özkan, Enis; Deveci, Süleyman Erhan (My University, 2020)
Amaç: Obezite, tüm dünyada ve ülkemizde sıklığı epidemi şeklinde artan, tedavisi zor, sistemler üzerine etkileri olan, kronik,metabolik bir hastalıktır. Bu çalışma Elazığ İli Sivrice ilçesinde 35 yaş ve üzeri nüfusta obezite prevalansı ve etkileyen riskfaktörlerinin saptanması amacıyla yapılmıştır.Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki bu çalışmanın evrenini Elazığ ili Sivrice ilçe merkezinde ikamet eden 35yaş ve üzeri 1600 birey oluşturmuştur. %95 güvenirlik aralığında %4 sapma ile örnekleme alınacak birey sayısı 383hesaplanmıştır. Örnekleme alınacak bireyler kayıtlardan sistematik örnekleme ile seçilmiştir. Bireylerin 364’üne ulaşılmıştır(Cevaplılık oranı %95.0). Anketin uygulanması, sahaya çıkılarak örnekleme alınan bireylerle yüz yüze görüşme tekniği ileuygulanmış olup boy ve kilo ölçümü de yapılmıştır. İstatistiksel değerlendirmelerde değişkenlerin özelliklerine göre yüzde,Fisher’s Exact Test, Ki-kare ve t testi kullanılmıştır.Bulgular: Araştırmaya katılanların yaş ortalamaları 51.4±12.6, %50.8‘i kadındır. Çalışmaya katılan bireylerin beden kütleindeksi ortalamaları 26.79±4.64 kg/m2dir. Katılımcılardan obez bireylerin oranı %23.9, fazla kilolu bireylerin oranı ise%37.9’dur. Çalışma grubunda medeni durumlarına göre evlilerde obezite olma oranı %24.9 iken, bekarlarda bu oran %17.0olarak bulunmuştur (p<0.05). Ekonomik durumunu iyi/orta olarak algılayanlarda obez olma oranı %32.2 iken, ekonomikdurumunu kötü olarak algılayanlarda bu oran %12 olarak saptanmıştır (p<0.001). Hipertansiyon öyküsü olanlarda obeziteprevalansı hipertansiyonu olmayanlara göre anlamlı olarak yüksektir (p<0.05).Sonuç: Katılımcılarda, obezite prevalansı kadınlarda yüksek bulunmakla birlikte, erkeklerde fazla kilolu olma prevalansıdaha yüksektir. Hipertansiyon öyküsü bulunanlarda, evli olanlarda, ekonomik durumunu iyi/orta algılayanlarda, günde üç vedaha az porsiyon meyve ve sebze tüketenlerde, sigara kullanmayanlarda obezite olma oranı yüksektir.
Keywords: Beslenme ve Diyetetik; Sağlık Politikaları ve Hizmetleri