Kanatlılarda İn Ovo Beslemenin Etkileri - Seven, Pınar Tatlı; Aktaş, Numan Yusuf; Mutlu, Seda İflazoglu; Çiçek, Miray Sıla; Seven, Ismaıl (My University, 2025)
İn ovo tekniği, embriyonun gelişimi sırasında yumurta içine besin maddeleri enjeksiyonu yapılan bir yöntemdir. Bu yöntem, özellikle kanatlı hayvan yetiştiriciliğinde; embriyonun besin ihtiyaçlarının karşılanması, gelişiminin iyileştirilmesi, yumurtadan çıktıktan sonra daha sağlıklı ve güçlü bireyler elde edilmesi amaçlarıyla geliştirilmiştir. İn ovo beslemede karbonhidratlar, yağlar, aminoasitler, mineraller, vitaminler ve diğer katkı maddeleri kullanılmaktadır. İn ovo beslemede yumurtaya 5 farklı bölgeden uygulama yapılmaktadır. Bu bölgeler hava kesesi, allantoik kese, amniyotik sıvı, embriyo gövdesi ve yumurta sarısı kesesidir. Yapılan çalışmalarda, in ovo enjeksiyonda embriyo yaşının kuluçka randımanı gibi birçok parametre üzerinde etkisinin olduğu bildirilmiştir. Enjeksiyon zamanı enjeksiyon yapılan bölgeye göre değişmekle beraber genel olarak embriyonun yumurtadan çıkış döneminde uygulanmaktadır. Embriyonal dönemde ihtiyaçlar göz önüne alınarak yapılan çalışma sonuçları değerlendirildiğinde in ovo beslemesinin hayvanların kuluçka sonrası parametrelerini iyileştirdiği bildirilmiştir. Aynı zamanda in ovo besleme uygulaması, civcivlerin embriyonal dönemde bağırsak gelişimini ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu sayede civcivler yumurtadan çıktıklarında daha fazla besin maddesi depolamış olurlar. Ancak, in ovo karbonhidrat beslemesinin, embriyonun enerji ihtiyacını karşılamada ve kuluçka parametreleri üzerine iyileştirici etkilerinin görülmesinde tam olarak pozitif bir etkinin ortaya koyulmadığı bildirilmiştir. İn ovo amino asit beslemesinin; embriyonik gelişim sürecinde bağırsağın emilim kapasitesini yükselttiği ve bunun sonucunda kuluçka ağırlığını arttırdığı sonucuna varılmıştır. İn ovo yağ beslemesinin; büyüme, gelişme ve bağışıklık sistemi üzerine etkileri henüz belirgin değildir. İn ovo vitamin beslemesinin ise embriyo gelişiminde metabolizma sonucu veya sıcak stresine maruz kalındığında ortaya çıkan oksidatif hasara karşı embriyoyu koruduğu ayrıca kuluçka parametrelerini iyileştirdiği sonucuna varılmıştır. Genel olarak in ovo besleme uygulamalarının kuluçka parametreleri ile özellikle etlik piliç besleme parametrelerini iyileştirici etkileri olduğu ancak bu konuda daha fazla yapılacak çalışmalara ihtiyaç olduğu görülmektedir.
Keywords: Performans; besleme; kanatlı; katkı maddeleri; kuluçka parametreleri; İn ovo