FUTBOLCULARDA BASKIN OLAN VE OLMAYAN BACAKLARIN KUVVET, GÜÇ, SÜRAT VE ESNEKLİĞİNİN YENİ GELİŞTİRİLMİŞ METODLARLA BELİRLENMESİ - Kutlu, Mehmet; Karadağ, Alper (Gazi Üniversitesi, 2003)
Bu çalışmanın amacı; futbol antrenmanlarının futbolcuların bacak kuvveti, gücü, sürati ve esnekliği üzerine olan etkilerini ve kassal lateral baskınlıktaki olası değişikliği araştırmaktır. Çalışmaya 15 futbolcu ve 15 antrenmansız denek olmak üzere ortalama yaşı 22.9 ± 1.9 yıl olan toplam 30 erkek katıldı. izometrik kuvvetler bacak dinamometresi ile dinamik kuvvetler squat testi ile ölçüldü. Güç, dijital okumalı sıçrama aleti ile dikey sıçrama testi yapılarak hesaplandı. Deneklerin sürati elektronik optik cihaz kullanılarak 20 m maksimal koşu ve sek sek testi ile belirlendi.Esnekliğin ölçülmesinde otur uzan testi kullanıldı. Bacaklar her bir ölçüm için ayrı ayrı ve birlikte olmak üzere değerlendirilmeye alındı. Ölçümler sonucunda futbolcuların antrenmansız bireylere göre anlamlı düzeyde daha yüksek güce, kuvvete, sürate ve esnekliğe sahip oldukları belirlendi. Futbolcuların baskın olan ve olmayan bacakları arasında dikey sıçrama gücü açısından anlamlı farklılık gözlendi. Baskın olmayan bacak baskın olandan daha güçlü idi (p<0.05). Bu araştırma bulguları bize uzun dönem futbol oyunu ve antrenmanının; futbolcuların her iki bacağın da güç, kuvvet, sürat ve esneklik değerlerini artırdığını göstermektedir.

Aim: The purpose of this study was to investigate the effects of soccer training on leg strength, power, sprint and flexibility in footballers and their possible influence in changing muscular lateral dominance. Method: 30 men (mean age: 22.9± 1.9year), 15 soccer players and 15 untrained subjects, participated in this study. Isometric forces were measured on a leg dynamometer and dynamic forces with a squat test. Power was measured by vertical jump with a digital jump meter. Speed to move 20 m was measured using electronic optic cells. Flexibility was determined by a sit and reach test. All measures were determined for each limb separately and together. Results: Soccer players had higher (p<0.05) force, power, sprint and flexibility of values than control subjects. Significant differences were observed in footballers for vertical jump power between dominant and non- dominant limb. Non – dominant leg was powerful than dominant. Conclusion: The results showed that long term playing and training increases the force, power, sprint and flexibility of both legs.
TO DETERMINE THE FORCE, POWER, SPRINT AND FLEXIBILITY OF DOMINANT AND NON-DOMINANT LEG IN SOCCER PLAYERS WITH NEW DEVELOPED METHODS
Keywords: Sports Medicine; Spor Hekimliği