Türkiye' de veteriner patolojinin tarihi gelişimi (1842-2002) - Yaşar, Aşkın; Özgür, Atilla; Özen, Rahşan (My University, 2006)
Türkiye'de bilimsel anlamda veteriner hekimliği eğitim - öğretiminin ilk altmış yıllık döneminde (1842-1904) patoloji eğitimi, Askerî Veteriner Okulunda 1905'ten itibaren Teşrih-i Marazf adı altında, 1913-1921 yılları arasında ise \"llm-i Ensaç\" ile birlikte verilmiştir. Sivil Veteriner Okulunda ise 1908-1921 yıllarını kapsayan dönemde patoloji dersleri verildiği bilinmektedir. Çalışmada, Türkiye'de veteriner hekimliği eğitiminin tarihsel gelişimi çerçevesinde, veteriner hekimliği uygulamalarının farklı alanları arasında anahtar bir köprü olan veteriner patolojinin gelişimini ortaya koymak ve patoloji bilim alanının, eğitim-öğretim, bilim adamı yetiştirme, araştırma ve yayım açısından ulusal ve uluslararası düzeyde bilime katkısının irdelenmesine olanak sağlanması amaçlanmıştır. Çalışma klasik tarih metodolojisi çerçevesinde değerlendirilmiştir. Veteriner patoloji alanında 1923-1932 yılları arasında bir kitap ve 19 Türkçe makale; 1933-1947 yılları arasında 16 kitap ile 21 Türkçe ve iki yabancı dilde makale; 1948-1973 yılları arasında 30 kitap, 75 Türkçe ve 64 yabancı dilde makale yayımlandığı belirlenmiştir. Ankara, Fırat, Selçuk, istanbul, Uludağ ve Yüzüncü Yıl Üniversitelerinin Sağlık Bilimleri Enstitülerinde veteriner patoloji bilim alanında toplam 55 doktora ve dört yüksek lisans çalışmasının tamamlandığı tespit edilmiştir. Eğitim-öğretimin sürdürüldüğü tüm veteriner fakültelerinde 2002 yılı itibariyle 16 yardımcı doçent, 13 doçent ve 13 profesör olmak üzere toplam 42 öğretim üyesi ve 23 araştırma görevlisinin görev yaptığı saptanmıştır. Sonuç olarak; veteriner hekimliği eğitimi içerisinde bilimsel ve akademik yapı olarak düzenli bir gelişim ivmesi ortaya koyan patoloji bilim alanının, akademik kadrolaşma ve lisansüstü eğitimde de aynı gelişmeyi ortaya koyduğu ileri sürülebilir.
Keywords: Veteriner hekimlik; Türkiye; veteriner tarihi; araştırma; veteriner okulları; veteriner hekimliği eğitimi