6 ŞUBAT 2023 DEPREMLERİ İÇİN KIRSALDAKİ YIĞMA YAPILARIN PERFORMANSLARI ÜZERİNE BİR SAHA ARAŞTIRMASI: NURDAĞI/GAZİANTEP ÖRNEĞİ - Yetkın, Musa (My University, 2024)
6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye’nin güneydoğusunda iki yıkıcı deprem meydana gelmiştir. Mw=7.7 ve Mw=7.6 büyüklüğündeki bu iki depremin merkez üssü sırasıyla Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleridir. Bu depremlerde çok sayıda kişi hayatını kaybetmiş ve birçok yapı yıkılmış/ağır hasar görmüştür. Bu yıkıcı depremlerden en fazla etkilenen yerleşim yerlerinden birisi de Gaziantep ilinin Nurdağı ilçesi olmuştur. Bu makale çalışması, 6 Şubat 2023 depremleri sonrası Nurdağı ilçesinde kırsalda inşa edilen yığma yapıların performanslarını belirlemeye yönelik yapılan bir saha araştırmasını ve elde edilen bulguların değerlendirilerek birtakım çözüm önerileri geliştirilmesi konularını kapsamaktadır. Bu çalışmada, öncelikle Nurdağı ilçesinin yer aldığı bölgenin depremselliği ve 6 Şubat 2023 depremlerinin karakteristik özelliklerinden bahsedilmiştir. Daha sonra Nurdağı ilçesi için yapılan saha araştırmasında gözlenen yığma yapı hasarları sunulmuş ve bu hasar tipleri için değerlendirmeler yapılmıştır. Çalışmanın sonunda ise hasarlı yapılar ve yeni inşa edilecek yığma yapılar için birtakım çözüm önerileri sunulmuştur.
Keywords: Saha araştırması; Deprem performansı; Yığma yapılar; 6 Şubat 2023 depremleri; Hasar tipleri.