ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSİNE İLİŞKİN TUTUMLARININ BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ (ELAZIĞ MUSTAFA KEMAL ORTAOKULU ÖRNEĞİ) - POLAT, SERHAT (Fırat Üniveristesi, 2019)
Araştırmanın örneklemini 2018/2019 öğretim yılında Elazığ ilinde Mustafa Kemal Ortaokulu'nda ki 5.6.7 ve 8. sınıflardan oluşan toplam 449 kişi oluşturmaktadır. Öğrencilere kişisel bilgi formu ve Beden Eğitimi Dersine Yönelik Tutum Ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen bulguların istatistiksel olarak çözümlenmesinde SPSS paket programından yararlanılmıştır. Kişisel bilgilerin homojen dağılıp dağılmadığının tespiti için yapılan normallik analizleri sonucunda Skewness (çarpıklık) ve Kurtosis (basıklık) değerleri -1,500 ve +1,500 arasında olanların normal dağıldığı kabul edilmiş ve bu verilere parametrik analizler uygulanmıştır. İki gruplu değişkenlerin analizlerinde Student Samples t Test uygulanırken, üç ve daha fazla gruplu değişkenler için ANOVA analizleri uygulanmış ve istatistiksel olarak anlamlı farklılaşmanın olduğu analizlerde farklılaşmanın hangi gruptan kaynaklandığının anlaşılması için Post-Hoc analizlerinden Tukey testi uygulanmıştır. Non-parametrik olan verilerin çözümlenmesinde üç ve daha fazla gruplar için Kruskal-Wallis analizleri uygulanmıştır. Analizlerde istatistiksel anlamlılık p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Verilerin incelenmesi, ankete katılan deneklerin derse ilişkin tutum ve davranışlarının şekillenmesinde ebeveynlerinin eğitim durumları, meslekleri ve spor alışkanlıklarıyla birlikte kardeş sayısı ve ailenin gelir düzeyi gibi değişkenler arasında anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte cinsiyet, sınıflar arası ve yaşlar arası gibi değişkenler arasında anlamlı farklılıklar bulunduğu gözlemlenmiştir.

The sampling of the research was formed by 449 students from 5th, 6th, 7th and 8th class students in Elazığ Mustafa Kemal Secondary School in 2019. In order to obtain the demographic information of each student, the Personal Information Form and Physical Education Lesson Attitude Scale were applied to the students. SPSS package program was used for statistic analysis of findings. As a result of the normality analys is to determine whether the personal information is distributed homogeneously, Skewness and kurtosis values between -1,500 and +1,500 were accepted as normal distribution and parametric analyzes were applied to these data. While applying Student Samples t Test in the analysis of two-group variables, ANOVA analys is was applied for three and more groups of variables. In the analyzes with statistically significant differentiation, Tukey test was applied from Post-Hoc analys is to understand which group differentiation was caused. Kruskal-Wallis analys is was applied to three or more groups in the analysis of non-parametric data. The statistical significance of the analys is was accepted as p <0.05. It was found that there was no significant difference between the variables such as educational status, occupation and sports habits, number of siblings and income level of the family in the shaping of the attitudes and behaviors of the participants. However, it was observed that there were significant differences between variables such as gender, between classes and between ages.
Analysis of middle school students' behaviour toward lesson of physical education and sport according to some variations (sample of Elaziğ Mustafa Kemal Middle School)
Keywords: Spor