TASARIM TEMELLİ FEN EĞİTİMİNDE BİLTEMM UYGULAMALARININ BİLİMSEL SÜREÇ BECERİLERİNE, FETEMM MESLEK İLGİLERİNE VE STEM TUTUMLARINA ETKİSİ - KOÇ, NESRİN (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışmada, 8. sınıf Basit Makineler ünitesinin öğretiminde BiLTeMM uygulamalarının gerçekleştirilmesi, öğrencilerin STEM tutum düzeylerine, FeTeMM mesleklerine yönelik ilgi ve bilimsel süreç becerilerine karşı etkisini belirlemek amacıyla karma yöntem araştırma metotlarından açıklayıcı desen kapsamında ön-test/son-test kullanılarak yürütülmüştür. Araştırma, 2018-2019 eğitim-öğretim yılı güz döneminde Elazığ iline bağlı Maden ilçesindeki Hazar Ortaokulu 8. Sınıfta okuyan 44 öğrenci ile yapılmıştır. Bu çalışmaya katılan öğrencilere yönelik BiLTeMM etkinliklerini kapsayan 8 haftalık bir program uygulanmıştır. Araştırmanın nicel verileri; Bilimsel Süreç Değerlendirme Testi, STEM'e karşı tutum ve FeTeMM mesleklerine karşı ilgi düzeyi ölçeği ile toplanmıştır. Araştırmanın nitel verileri ise öğrencilerin uygulamalar süresince tuttukları günlükler ve yarı yapılandırılmış mülakatlar ile toplanmıştır. Çalışmada SPSS 22 paket programı verilerin nicel analizinde kullanılmıştır. Çalışma gruplarından elde edilen ön-test ve son-test puan sonuçları arasındaki farkın anlamlılığını belirlemek amacıyla verilerin analizinde paired sample t- testi kullanılarak elde edilen bulgular yorumlanmıştır. Verilerin analizi sonucunda, öğrencilen STEM tutum düzeyleri, FeTeMM mesleklerine yönelik ilgi ve bilimsel süreç becerileri arasında anlamlı bir farkın olduğu belirlenmiştir. Nitel verilerin analizinde ise öğrencilerin yazmış olduğu günlükler ve yarı yapılandırılmış mülakatlar içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Nitel verilerin analizi sonucunda ise öğrenciler işlenen derslerin daha eğlenceli geçtiğini ve derse karşı ilgilerinin arttığını belirtmişleridir. Ayrıca karşılaştıkları herhangi bir problem karşısında çözüm yolu üretmeleri ve yaratıcılıklarının geliştiğini belirtmiştir. Bu çalışmanın sonuçlarına göre bazı önerilerde bulunulmuştur. Anahtar Kelimeler: Bilimsel Süreç Becerileri, FeTeMM Mesleklerine Karşı İlgi Düzeyi, STEM Tutum Ölçeği, Ortaokul Öğrencileri, BiLTeMM Eğitimi, Basit Makineler

In this study, the implementation of BiLTeMM applications in the teaching of the 8th grade Simple Machines unit was carried out by using pre-test / post-test within the context of a descriptive pattern which is one of the mixed-method research methods in order to determine the effect of students against STEM attitude levels, interest and scientific process skills towards STEM professions. The research was carried out with 44 students studying in the 8th grade of Hazar Middle School in Maden district of Elazığ province in the fall semester of 2018-2019 academic year. An 8-week program including BiLTeMM activities was applied to the students who participated in this study. Quantitative data of the research; The Scientific Process Assessment Test was collected with the scale of attitude towards STEM and interest to STEM professions. The qualitative data of the research were collected through the diaries and semi-structured interviews held by the students during the practices. SPSS 22 package program was used in the quantitative analysis of the data. In order to determine the significance of the difference between pre-test and post-test scores obtained from the study groups, the findings obtained using paired sample t-test were interpreted. As a result of the analysis of the data, it was determined that there is a significant difference between STEM attitude levels of students and their interest in FeTeMM professions and scientific process skills. In the analysis of qualitative data, the diaries and semi-structured interviews written by the students were evaluated with content analysis. As a result of the analysis of qualitative data, the students stated that the lessons were more fun and their interest in the course increased. He also stated that in the face of any problems they face, they develop solutions and develop their creativity. Some suggestions were made according to the results of this study. Key Words: Scientific Process Skills, Level of Interest to FeTeMM Professions, STEM Attitude Scale, Secondary School Students, BiLTeMM Education, Simple Machines
The effect of BİLTEMM applications on scientific process skills, Fetemm professional interest and stem attitudes in design based science education
Keywords: Eğitim ve Öğretim