Yaşlı hastalarda koroner arter bypass cerrahisi - Çekirdekçi, Ahmet; Burma, Oktay; Rahman, Ali; Uyar, İhsan Sami (My University, 2001)
AMAÇ: Aralık 1997-Mayıs 2001 döneminde, koroner arter bypass cerrahisi uyguladığımız 65 yaş ve üzeri 48 olgunun retrospektif analizini sunmak, ilgili literatürü gözden geçirmektir. YÖNTEM: Yirmibeşi erkek, 23'ü kadın olan hastaların yaş ortalaması 68.5'dir. NYHA sınıflamasına göre, % 28'i I-II, % 58'i III, % 14'ü ise IV. evrededir. Hastaların % 35.5'inde kararsız ilerleyici angina pektoris vardır. Hipertansiyon, hiperlipidemi ve diyabet önde gelen risk faktörleri olup daha önce miyokard infarktüsü geçirme oranı %37.5'dir. Olguların % 52'sinde üç damar, % 27'sinde iki damar, % 20'sinde tek damar hastalığı vardır. Sol ana koroner lezyonu sıklığı ise % 6.2 dir. Ort. LVEF % 45.5±7.0 ve ort. LVEDP 9.5±5.99 mmHg hesaplanmıştır, onbir olgu acil olarak ameliyat edilmiş, 18 hastada off-pump tekniği kullanılmıştır. Ort. distal anastomoz sayısı 2.54± 1.03, ort. Kros-klemp Süresi 58.16± 18.03 dk ve ort. CPB süresi 105. 12±36.14 dk bulunmuş; LİMA kullanımı ise%66 olmuştur. Ek girişim olarak üç olguda endarterektomi, iki olguda anevrizma plikasyonu uygulanmıştır. SONUÇLAR:Postoperatif dönemde üç olgu düşük kalp debisi', bir olgu mediastinit, bir olgu kanama, bir olgu da nörolojik defisit nedeniyle kaybedilmiştir. Mortalite oranı % 12.5'dir. YORUM: İyi preoperatif hazırlık, intraoperatif miyokardial koruma ve modern postoperatif yoğun bakım sayesinde, yaşlı hastalarda koroner arter bypass cerrahisi güvenli ve etkin bir girişimdir. İMA kullanımına ve off-pump tekniğine daha çok şans verilmesi ile mortalite ve morbidite oranlarını kabul edilebilir düzeye indirme olanağı daha da arttırmaktadır.
Keywords: Yaşlı; Ameliyat sonrası komplikasyonlar; Koroner arter köprüleme; Geriyedönük çalışma; Hastalık oranı; Ölüm oranı