Alzheimer Hastalığının Teşhisinde Görüntü Dönüştürücü (Vision Transformer) Yaklaşımı: Yenilikçi Bir İnceleme - Sertkaya, Mehmet Emre; Ergen, Burhan (My University, 2024)
Nörodejeneratif bir hastalık olan Alzheimer hastalığı, Demans’ın en yaygın türüdür. Şu an için kesin bir tedavisi bulunmayan bu hastalığın ilerlemesini yavaşlatıcı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bu nedenle, hastalığın erken teşhisi ve diğer hastalıklarla karıştırılmaması kritik öneme sahiptir. Bu çalışmada, Alzheimer's Disease Neuroimaging Initiative (ADNI) tarafından toplanan üç boyutlu MR görüntüleri kullanılarak Görüntü Dönüştürücü yöntemleriyle Alzheimer hastalığının tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Alzheimer hastaları (AD), Hafif Bilişsel Bozukluk (Mild Cognitive Impairment - MCI) ve sağlıklı bireylerden(Cognitive Normal - CN) oluşan bu veri seti, %70'i eğitim, %10'u doğrulama ve %20'si test veri setleri olarak ayrılmıştır. Literatürdeki çeşitli derin öğrenme yöntemlerinin yanı sıra yeni bir yaklaşım olan Görüntü Dönüştürücü (Vision Transformer) kullanılarak sınıflandırma yapılmıştır. Çalışma sonuçları, test görüntülerinde Görüntü Dönüştürücü'nün AD/MCI ikili sınıflandırmasında %79,8 başarı, MCI/CN ikili sınıflandırmasında %80,3 başarı ve AD/CN ikili sınıflandırmada %89,3 başarı elde ettiğini göstermektedir.
Keywords: Alzheimer Hastalığı; Görüntü Dönüştürücü; Evrişimsel Ağlar; ADNI veri seti