Eğik düzlem üzerinde yerçekimi etkisiyle oluşan serbest yüzeyli su akımı - Çelik, Nevin; Eren, Haydar (My University, 2004)
Bu çalışmada eğik düzlem üzerinde yer çekimi etkisiyle oluşan serbest yüzeyli su akımını ölçebilmek için bir dizi deneysel çalışma gerçekleştirilmiştir. Eğik düzlem üzerindeki suyun hızı, akışın türü ve oluşan akım borusunun kesiti hesaplanmıştır. Çalışmada ikisi deneysel biri teorik, üç ayrı yöntemle hız hesaplanmış, ölçümler arasında kıyaslamalar yapılmıştır. Neticede teorik hız değerlerinin, deneysel değerlerden daha yüksek olduğu görülmüştür. Bunun sebebi teorik hesaplamada kayıp miktarın dikkate alınmamasıdır. Teorik ve deneysel değerler için türetilen korelasyonların oranlarıyla aradaki kayıp katsayısı tespit edilmiştir.
Keywords: Mühendislik; Makine