CUMHURİYET DÖNEMİ (1923-1950) SPOR DİPLOMASİSİ - ZİREK, OĞUZHAN (Fırat Üniveristesi, 2023)
Sporun kavramsal olarak; yarışma, mücadele etme, çeşitli branşlarda somutlaşarak profesyonelleşme ve günümüzde kitleleri yönlendirebilme özelliklerinin yanında, diplomatik alandaki etkinliği de artık vazgeçilmez bir durum olarak görülebilmekte ve spor diplomasisi olarak isimlendirilebilecek bir bilim dalı olarak ele alınması gerektiği düşünülebilir. Bu bağlamda çalışmanın amacı; T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşiv Başkanlığı (DAB) kayıtlarına göre Cumhuriyet Döneminde (1923-1950) spor diplomasisi ile ilgili arşiv belgeleri ışığında, sınırlandırılmış olan döneme dair bir sonuç çıkarabilmektir. Bu çalışmada; uluslararası ilişkilerde spor diplomasisinin önemi vurgulanarak T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşiv Başkanlığında Cumhuriyet Döneminde (1923-1950) Spor Diplomasisi ile ilgili olarak arşiv araştırması yapılmıştır. Cumhuriyet Döneminde Spor ve Diplomasi arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla, tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın verilerini toplamak amacıyla; alan yazında ilgili tezler, makaleler, haberler, basılı ve süreli yayınlar, devlet arşiv kayıtları incelenmiştir. Toplanan veriler ışığında, literatür derlemesi yapılmıştır. Spor diplomasisinin uluslararası ilişkilerdeki örneklerine yer verilmiştir. T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı'ndan elde edilen 362 belge, nitel analiz yaklaşımına uygun olarak değerlendirilmiş, temalar (finansal, gençlik, sağlık, müsabaka, spor, olimpiyat, yazışmalar vb.) oluşturulmuş ve bu temalar arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Analizin güvenirliğini sağlamak için, rasgele seçilen 20 belge, araştırmacı dışında, alanda çalışan bir uzman tarafından kodlanmıştır. Yapılan bu kodlama araştırmacı tarafından yapılan kodlama ile karşılaştırılarak oylayıcılar arası güvenirlik katsayısı (inter-rater reliability) hesaplanmıştır. Yapılan araştırmada, spor diplomasisinin uygun bir biçimde kullanılması neticesinde uluslararası ilişkilerde olumlu gelişmeler olabileceği, ülkelerin sporu bir güç unsuru sayabileceği, spor diplomasisi ile birlikte sadece uluslararası toplumsal hareketlilik değil, ekonomik ilişkilerde de bir ilerleme sağlanabileceği, askeri çözümlerin yerini spor diplomasisinin alabileceği ifade edilerek spor diplomasisinin önemi belirtilmiş ve önerilerde bulunulmuştur.

Concept of sport; in addition to its features to compete, challenge, become professional by concretizing in various branches and direct the masses today, its effectiveness in the diplomatic field can now be seen as an indispensable condition and it can be considered that it should be considered as a branch of science that can be called sports diplomacy. In this context, the aim of the study is to draw a conclusion about sports diplomacy during the Republican Period (1923-1950) based on the records of T.R. Presidency of the State Archives (DAB), in the light of related archival documents. In this study; by emphasizing the importance of sports diplomacy in international relations, archival research was conducted on Sports Diplomacy in the Republican Period (1923-1950) under the T.R. Presidency of the State Archives. In order to reveal the relationship between Sports and Diplomacy in the Republican Period, the survey model was used. In order to collect the data of the research; related theses, articles, news, printed and periodicals, state archive records were examined in the literature. In the light of the collected data, a literature review was conducted and examples of sports diplomacy in international relations are given. The 362 documents obtained from the T.R. Presidency of the State Archives of the Presidency were evaluated in accordance with the qualitative analysis approach, themes (financial, youth, health, competition, sports, olympics, correspondence, etc.) were created and the relations between these themes were examined. To ensure the reliability of the analysis, 20 randomly selected documents were coded by an expert working in the field other than the researcher. This coding was compared with the coding made by the researcher and the inter-rater reliability was calculated. In the research, it was stated that as a result of the appropriate use of sports diplomacy, positive developments can occur in international relations, countries can consider sports as a strenght, and with sports diplomacy, not only international social mobilityi but also an improvement in economic relations can be achieved, and military conflict can be resolved by sports diplomacy.
Republican Period (1923-1950) Sports diplomacy
Keywords: Uluslararası İlişkiler; Spor