Kaotik Sistemlerin Kontrolü İçin Bir Kullanici Grafik Arabirim Tasarimi - Elhüseyyan, Usame; Türk, Mustafa; Çelik, Vedat (My University, 2025)
Bu çalışmada, farklı özelliğe ve dinamiğe sahip 21 kaotik sistemin, klasik PID, Doğrudan Geri Beslemeli Kontrol, Pasif Kontrol ve Kayan Kipli Kontrol gibi 4 farklı kontrol yöntemi ile her bir sistemin kontrolü sağlanmıştır. Bu çalışmada, MATLAB/SIMULINK ve Grafik Kullanıcı Ara Birim araç kutusu ile bir kullanıcı ara birimi tasarlanmış ve 84 farklı uygulama gerçekleştirilerek uygulanan kontrol yöntemine göre oturma zamanı, kalıcı durum hatası, maksimum aşma gibi sonuçlar birbiriyle karşılaştırılarak seçilen kaotik sisteme en iyi performansa sahip kontrol yönteminin bulunması amaçlanmıştır. Elde edilen sonuçlar tablolar yardımı ile incelenebilmesi için ayrıntılı veriler içerecek şekilde sunulmuştur.
Keywords: MATLAB; Kaos; kaos kontrol; Kullanıcı Grafik Arabirimi