POZİTİF VE NEGATİF TASHİHLİ DİŞLİLERİN DİŞLİ POMPA VERİMİ ÜZERİNE OLAN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI - DİKİCİ, AYDIN (Fırat Üniveristesi, 1996)
Yüksek Lisans Tezi POZİTİF VE NEGATİF TASHİHÜ DİŞLİLERİN DİŞLİ POMPA VERİMİ ÜZERİNE OLAN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Aydın DİKİCİ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Eğitimi Anabilim Dalı 1996, Sayfa: 71 Diş sayısı 14'ten az olan dişlilerin kullanılması gerektiğinde kayma ve kavrama durumlarının düzeltilmesi, mevcut bir dişli kutusunda eksenler arasının sağlanması tashih yöntemi ile yapılır. Bu yöntemin esası, dişli bölüm dairelerinin dişli gruplarında birbirlerine göre çeşitli konumlardaIV çalıştırılabilmesidir. Doğal olarak tashih yapılmış bir dişlinin bölüm dairesi de yer değiştirecektir. Bu yöntem kullanılarak arızalanmış dişli pompaların atılmadan yeniden kullanıma sunulması mümkün olup olmadığı pozitif ve negatif tashih yapılmış dişlilerin dişli pompa verimine ne derecede etki ettiği araştırılmıştır. Bu amaçla bir deney seti kurulmuştur. Deney setinde kullanılan pompa, elektrik motoru, pompanın farklı devirlerde çalıştırılabileceği bir kayış kasnak sistemi ile bir birine akuple edilmiştir. Dişli pompanın yağ emdiği deponun hemen üzerinde pompa - motor ikilisinin birbiri ile yataklandığı sac altlık bulunmaktadır. Bu şekilde pompa depodan yağı direkt olarak emmektedir. Yağ basma yüksekliğinin pompa üzerindeki etkisinin araştırılması için basma hattı belirli mesafelerde konulan yağ alma ağızları ile birlikte düşey olarak kurulmuştur. Bu çalışmanın temelini oluşturan tashihti dişliler belirlenen tashih değerine göre imal ettirilmiş ve hacimsel verim üzerindeki etkileri, orjinal pompa ile karşılaştırmıştır. Birinci bölümde; dişli pompaların endüstrideki yeri ve önemi, arızalandığında tamirinin mümkün olmayışı ve dolayısıyla milli ekonomiye olan kaybı vurgulanmıştır. İkinci bölümde hidrolik pompalar genel olarak ele alınmıştır. Üçüncü bölümde dişli pompalar ve özellikleri geniş olarak ele alınmıştır. Dördüncü bölümde dişlilerde tashihin yapılması ve yöntemleri anlatılmıştır. Beşinci bölümde deney setinin kurulması ve deneylerin yapılması anlatılmıştır. Altıncı bölümde deney sonuçlan değerlendirilmiştir. Yedinci bölümde sonuç ve öneriler verilmiştir.
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering