ÇOK DİLLİ BİREYLERDE DİL KİMLİK İLİŞKİSİ VE İLETİŞİME ETKİSİ (ELAZIĞ ÖRNEĞİ) - ERCAN, ABDULBAKİ (Fırat Üniveristesi, 2016)
Dil, insanların algılarına, iletişim becerilerine ve günlük yaşantılarına yön vererek toplumsallaşmanın temelini oluşturmaktadır. Dil olmadan bir toplumun ve o topluma ait bir kültürün olması mümkün değildir. İnsanoğlu sosyal bir varlıktır ve çevresiyle iletişim kurmak için dili kullanır. Dinamik ve yaratıcı bir yapıya sahip olan dil toplumla birlikte değişmekte, toplumsal gelişime katkı sağlamakta ve bireyin, dolayısıyla toplumsal gelişimin önünü açmaktadır. İki dillilik 20. yüzyıldan günümüze kadar gittikçe kapsamlı hale gelen kavramsal bir yapı içermektedir. Kuramsal olarak tartışılmaya başlandığı ilk yıllarda, bireyin sahip olduğu her iki dilde de uzmanlaşması olarak tanımlanan iki dilliliğe ilişkin bu bakış açısının yansımalarını, günümüzde de çeşitli dilbilim kitaplarında görmek mümkündür. Günümüzde kapsamı ve sınırları tartışılmaya devam edilen iki dillilik bir dil fenomeni olarak düşünülse de, temelde dilin kullanım özelliği ile ilişkilidir. Kültürel açıdan dil bir grubun özelliğini ifade ederken, iki dillilik daha çok bireyin özelliklerine işaret etmekte ve bireyin iki dili birden kullanması, iki farklı dil topluluğunun varlığı ile açıklanmaktadır. Kimlik kavramının anlamı, birey ya da grupların 'ben kimim? biz kimiz?' gibi sorulara verdiği cevaplarda gizlidir. Bu sorular, bir yandan kimlik kavramının disiplinler arası niteliğini ön plana çıkartmakta, öte yandan kimlik kavramının tanımlanmasında geliştirilen yaklaşımlara ilişkin ipuçlarını içinde barındırmaktadır. İletişim emir cümlelerinin, düşüncelerin, açıklamaların, isteklerin bireyden bireye ve gruptan gruba aktarılması, bireyler arası bir etkileşim sürecidir. İletişim, insanların dış dünyayı anlatım yoluyla yorumlaması ve anlamlandırmasıdır. İletişimin amacı, iletişimde bulunan insanların kendini ifade edebilmenin mutluluğunu yaşaması, anlaşıldığını hissetmesi, iletişim halinde bulunduğu kişiyi etkilemek istemesi hatta onun davranışında değişiklik yapmak istemesidir. Yani var olma sürecidir. Anahtar Kelimeler: Dil, Çok Dillilik, Kimlik, Dil-Kimlik İlişkisi, İletişim

Language, communication skills and people's perception, giving their daily lives form the basis of socialization. The language belongs to a society and that society without having a culture is not possible. The son of man is a social being, and uses the language to communicate with its environment. The dynamic and creative language, social development together with the Community contribution, and an individual, thus paving the way to social development. Bilingualism in the 20th century. century to the present day, and includes a conceptual structure that became increasingly comprehensive. Theoretically argue started in the early years, is in both languages with specialisation of the individual identified as bilingual for this perspective images, today it is possible to see various Linguistics books. Today, its scope and limits debate continued as a language phenomenon thought to bilingualism, basically the language associated with the use of property. Culturally, while a group feature expression language bilingualism more marks and individual characteristics of two of the individual language use than one, explains the presence of two different language community. The meaning of the concept of identity, individuals or groups ' who am I? who are we? ' is in the answer to questions like. These questions are, on the one hand, the identification of the concept of interdisciplinary nature of forefront, on the other hand, was developed to identify approaches to the concept of identity-related tips and tricks. Contact order sentences, thoughts, comments, requests from individuals and groups of individuals to the group, is the process of an interaction between individuals. Communication, people outside world interprets and signification through narration. The purpose of the communication, communicate the pleasure of living people are able to express yourself, to feel understood, communication wants to impress the person even where his behavior is to make changes in. So there is a process of becoming. Key Words: Language, Bilingualism, identity, language-identity relation, Communication
The relationship between individual identity and language in multilingual communication effect: Example Elazıg
Keywords: İletişim Bilimleri