HBeAg pozitif kronik hepatit B olgularında serum malondiyaldehit düzeyinin karaciğer histopatolojisi ve interferon tedavisi ile ilişkisi - Kılıç, Nermın; Kalkan, Ahmet; Özden, Mehmet; Denk, Affan (My University, 2005)
Bu çalışmada; kronik hepatit B'li olgularda serum malondiyaldehit (MDA) düzeyinin, MDA düzeyi ile viral yük, karaciğerin nekro-inflamasyonu ve fibroziz arasındaki olası ilişkinin ve interferon tedavisi gören olgularda MDA düzeyinin nasıl etkilendiğinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya 44 kronik hepatit B olgusu ile 44 sağlıklı gönüllü alındı. Klinikte tedavi uygulanabilen 15 olgu tedavi sonunda yeniden değerlendirildi. Çalışma grubunda viral etyolojiye yönelik serolojik göstergeler ile birlikte alanin aminotransferaz (ALT) ve aspartat aminotransferaz (AST) düzeyleri; serum MDA ve hepatit B virüs-DNA (HBV-DNA) düzeyleri araştırıldı. Karaciğer histopatolojik bulguları modifiye Knodell skorlamasına göre nekro-inflamatuvar aktivite (grade) ve fibroziz (stage) olarak skorlandı. Kronik hepatit B grubunun MDA düzeyleri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p<0.05). Kronik hepatit B olgularının MDA düzeyleri ile viral yük, karaciğerin nekro-inflamasyonu ve fibroziz arasında korelasyon saptanmadı (sırasıyla r=0.031; -0.144 ve -0.009; p>0.05). Tedavi edilen kronik hepatit B olgularında tedavi sonrası ortalama MDA düzeyleri, tedavi öncesi MDA düzeylerine göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulundu (p<0.05). Sonuç olarak, bulgular kronik hepatit B'de oksidatif stresin varlığını ve interferon tedavisinin karaciğerdeki oksidatif stresi inhibe ettiğini desteklemektedir.
Keywords: Oksidatif stres; Hepatit B; kronik; İnterferonlar; Histopatoloji; Hepatit B e antijenleri; Malondialdehit