R.1284/M.1868-1869 Tarihli Muhasebe-i Evkâf-ı Hümayun Defteri'ne göre Mamuratülaziz Vakıfları - Çelik, Kürşat (My University, 2013)
Bu çalışmada, Başbakanlık Osmanlı Arşivinde bulunan Rumî Mart-Şubat 1284/Miladî 1868Mart-Şubat 1869 tarihli Muhaseb-i Evkâf-ı Hümayun Defterinde yer alan Mamuratülaziz Eya- letine bağlı Harput, Malatya, Hısn-ı Mansûr (Adıyaman) ve çevresindeki vakıflar incelenmiş- tir. Mamuratülaziz Eyaleti sınırları içerisinde bulunan vakıflar, bunların türleri, sayıları, menkûl,gayr-ı menkûl malları, gelir ve giderleri, vakıflarda çalışan görevliler vb. hakkında bilgi verilmiş- tir. Araştırmamızın temel amacı bölgedeki vakıfların zaman içerisinde geçirmiş oldukları sosyalve iktisadi değişimlerin ortaya çıkarılmasıdır. Genel olarak Osmanlı hâkimiyetinin bölgede tesisedildiği 16. yüzyıl vakıf bilgileri ile 184/1868-69 tarihli Muhasebe-i Evkâf-ı Hümayun Defterin- den elde edilen veriler kullanılarak değerlendirmeler yapılmıştır.
Keywords: Tarih; İktisat