Preinkübasyon ısısının ve bazı metal iyonlarının insan humor vitreus arginazı üzerine etkileri - Gürsu, M. Ferit; Dülger, H. Ergin; Ozan, Sema; Gülen, Şendoğan (My University, 1998)
Amaç : Üre döngüsünün en son basamağını katalize eden arginaz, Mn iyonlarına kofaktör olarak gereksinim duyan bir enzimdir. İnsan eritrosit ve karaciğerinde arginazın +2 değerlikli Mn iyonlarıyla 50-55\"C preinkübasyonu sonucu maksimum aktivite elde edilmiştir.İnsan humor vitreus arginazı üzerine preinkübasyon ısısı ve metal iyonlarının etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Arginaz aktivitesi ölçümünün esası, L-argininin arginazla hidrolizi tarafından oluşan ürenin spektrofotometrik TDMU yöntemiyle ölçümüne dayanır. Bulgular: İnsan humor vitreus arginazı için preinkübasyon ısısı 40\"C olarak bulunmuştur. Preinkübasyonun 50 - 55\"C de yapılması % 5 - 7 dolaylarında aktivite kaybına neden olmuştur. Enzimin 40\"C de Pb, Hg, Ağ, Cu ve Sn gibi metallerle preinkübasyonu % 80 - 85, Ba, Fe , Cr ve Ca ile % 60 -70 ve Mg ve Co ile % 30 - 40 dolaylarında inhibisyona neden olmuştur. Mn iyonları enzimin aktivitesini % 36 oranında arttırmıştır. Ni enzim aktivitesini değiştirmemiştir. Mn inkübasyon ortamına ilave edildiğinde aktivasyon % 12 dolaylarına düşmüştür. Sonuç: Sonuç olarak,diğer doku arginazları Mn iyonları yokluğunda hemen hemen inaktif durumda iken vitreus arginazı Mn iyonları yokluğunda da belirgin olarak aktivite gösterdiği saptanmıştır.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Kimya; Tıbbi; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji; Tıbbi Laboratuar Teknolojisi