MİKST TİP İŞİTME KAYIPLI YETİŞKİNLERDE SAF SES ODYOMETRİ EŞİKLERİ İLE KLİK VE TONAL İŞİTSEL BEYİNSAPI CEVAP ODYOMETRİ EŞİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - BİRKENT, ÖMER FARUK (Fırat Üniveristesi, 2012)
İşitsel beyinsapı cevapları (ABR) günümüzde odyolojik ve nörootolojik tanıda önemli bir yere sahiptir. Klinikte en çok işitme eşiğinin belirlenmesinde ve retrokoklear patolojilerin ayırıcı tanısında kullanılmaktadır. Bu çalışmada normal işiten ve mikst tip işitme kayıplı erişkinlerde ABR latans süreleri karşılaştırılarak mikst tip işitme kayıplı erişkinlerde hava-kemik aralığının tahmin edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya 19-55 yaş arası normal işitmeye sahip sağlıklı 30 gönüllü bireye ait 30 kulak (Kontrol grubu) ve 19-55 yaş arası mikst tip işitme kaybı olan 30 bireye ait 30 kulak (Çalışma grubu) alındı. Bütün bireylere ABR ölçümleri öncesinde saf ses odyometri, konuşma odyometrisi, akustik immitansmetri ve transient uyarılmış otoakustik emisyon testleri uygulandı. ABR?de I, III ve V. dalganın mutlak latansları ve bunların interpik latansları değerlendirildi. Mikst tip işitme kayıplı erişkinlerde klik ve tone-burst uyaran kullanılarak kaydedilen ABR latans sürelerinin, normal işiten erişkinlerden daha uzun olduğu görüldü (p<0.05). Ayrıca mikst tip işitme kayıplı erişkinlerde saf ses işitme eşiklerindeki hava-kemik aralığı ile ABR?de kaydedilen V. dalga latansı ve I-V interpik latanslar arasında pozitif yönlü zayıf düzeyde bir ilişki olduğu saptandı (sırasıyla r=0.28-0.50; r=0.15-0.51). Mikst tip işitme kayıplı erişkinlerin saf ses işitme eşiklerindeki havakemik aralığı arttıkça ABR?deki dalga latanslarının ve I-V interpik latansının uzadığı belirlendi. Fakat saf ses işitme eşiği hava-kemik aralığında meydana gelebilecek her 10 dB HL?lik değişimin ABR?de kaç milisaniyelik bir gecikmeye neden olduğunu kesin olarak söyleyebilmek için daha fazla olgudan oluşan ileriki çalışmalara ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimeler: Odyometri, ABR, Mikst tip işitme kaybı, Hava-kemik aralığı.

Auditory brainstem response (ABR) is quite important in audiological and neurootological diagnosis nowadays. It is mostly used to identify the threshold of hearing and differential diagnosis of retrocochlear pathologies in clinics. This study aims to estimate air-bone gap in adults with mixed type hearing loss by comparing ABR latency intervals of normal hearing adults with adults with mixed type hearing loss. 30 healthy ears belonging to 19-55 years old 30 voluntary adults with normal hearing (control group) and 30 ears belonging to 19-55 years old 30 adults with mixed type hearing loss (study group) are used in this study. Before ABR measurements; pure tone audiometry, speech audiometry, acoustic immittance-metry and transient evoked auto-acoustic emission tests are conducted for all of the individuals. Absolute latencies of wave I, III and V. and their interpeak latencies are evaluated in ABR. It has been found out that click and tone burst evoked ABR latency periods are longer in adults with hearing loss than normal hearing adults (p<0.05). It is also observed that there is a weak positive relationship between air-bone gap in pure tone hearing threshold in adults with mixed type hearing loss and V. wave and I-V interpeak latency periods recorded at click and tone-burst evoked ABR (respectively r=0.28-0.50; r=0.15-0.51). It has been observed that the size of air-bone gap in pure tone hearing threshold in adults with hearing loss is directly affecting the length of wave latencies and I-V interpeak latencies in ABR. In order to identify exactly how many milisecond delay is caused by air-bone gap observed for pure tone hearing thresholds in adults with mixed type hearing loss there is a need for further studies containing more features. Key words: Audiometry, ABR, Mixed type hearing loss, Air-bone gap.
The comparison of thresholds of hearing obtained by pure tone audiometry with klik and tonal auditory brainstem response of adults with mixed type hearing loss
Keywords: Kulak Burun ve Boğaz