PLASTİK MALZEMELERDE AŞINMA - VAROL, NURHAYAT (Fırat Üniveristesi, 1994)
Yüksek lisans Tezi PLASTİK MALZEMELERDE AŞINMA Nurhayat VAROL Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Metalürji Eğitimi Anabilim Dalı 1994, Sayfa: 120 Plastik malzemeler birçok farklı endüstri uygulamalarında kullanılmaktadır. Radyasyon ve kimyasal etkilere karşı dayanıklı olan plastik malzemelerin kullanıldığı kimya sanayinde ve nükleer güç santrallerinde, plastik malzemelerin teknik uygulamaları konusu fazla bilinmemektedir. Başarılı bir tasarımda plastik malzemenin seçilmesi ve uygulamasında aşınma direnci ve mukavemet karakteristiklerini seçimine pek dikkat edilmemektedir. Endüstri uygulamaları için plastik malzeme üreten Elazığ'daki bir fabrikanın mamulü örnek olarak alınmıştır. Plastik üretim malzemesinin önemli bir bölümü dönen parçalarda kullanılabilmektedir. Değişik plastik malzemeler üzerinde yapılmış aşınma deneylerinin yetersizliği, sanayide kullanılan plastik parçalardaki imalat hataları ve artan maliyetler önemli olmaktadır. Bu nedenle Fırat Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Laboratuvarlarında Elazığ'da üretilen plastik malzemenin aşınma karakteristiklerini elde etmek için bir deney seti kurulmuştur. Kaliteyi artırmak için elde edilen veriler ışığında önemli tavsiyeler bu çalışmada özetlenmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Plastik malzemeler, aşınma, kusurlar, aşınma karakteristikleri, kimyasal proseseler, nükleer güç santralleri.

II SUMMARY Master Thesis WEAR OF PLASTICS MATERIALS Nurhayat VAROL Fxrat University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Material Science 1994, Page: 120 Plastic resin materials are used many different industry applications and producs. For example, lesser known technical applications of plastics include chemical processes and in nuclear power generation, where the resistance to chemical and radialogical damage fawor plastics over other materials. Regardless, wear resistance and strengt characteristics ultimately are the determining factor in the successful design, selection and application of these materials. As a case study example, consider the plastics factory in Elazığ, Turkey which produces plastics materials for industrial applications. Many of the products are used in rotational assemblies. However because there is insufficient research on wear on the various plastics materials used, the plant's products suffer from high failure, increased cost etc. For this reason a test rig was constructed at the laboratories of the Technical Education Faculty of Fırat University with the intent to undertake empherical studies of wear characteristics for plastics materials used at Elazığ facility. The resulting wear characteristics data from this study, with important suggestions for improved quality are summerized in this paper. KEY WORDS: Plastics materials, wear, failure, waer characteristics, chemical proccess, nuclear power generation.
Wear of plastics materials
Keywords: Metalurji Mühendisliği; Metallurgical Engineering