Muş şartlarında Limousin x esmer melezi (F1) buzağılarda büyüe ve erkek danalarda besi performansı - Tasalı, Hasan; Bayraktar, Metin (My University, 2001)
Bu çalışma Muş Alparslan Tarım İşletmesinde yapılmış ve Limousin x Esmer birleştirmesinden elde edilen 38 adet buzağı süt emme döneminde büyümenin takip edilmesi için, 23 adet erkek dana da besi döneminde besi performansının ortaya konulması için kullanılmıştır. Melez buzağılarda ortalama doğum ağırlığı 39.18 kg, süt kesim ağırlığı 83.87 kg bulunmuştur. Buzağıların süt emme dönemi boyunca 0.533 kg günlük ortalama ağırlık artışı sağladıkları belirlenmiştir. Günlük ortalama ağırlık artışı bakımından cinsiyet grupları arası farklılık istatistik! anlamda önemsiz olarak hesaplanmıştır(p>0.05). Melez erkek danalar altı aylık yaşta ve ortalama 149.17 kg canlı ağırlıkta besiye alınmışlar ve 360 gün süren besinin sonunda besi sonu ağırlıkları ise ortalama 509.45 kg olarak tespit edilmiştir. Tüm besi boyunca günlük ortalama canlı ağırlık artışı 1.010 kg olarak hesap edilmiştir Melez besi danalarında ortalama kesim ağırlığı 551.48 kg, sıcak karkas ağırlığı da 314.52 kg ve sıcak karkas randımanı da % 56.98 olarak belirlenmiştir. Ayrıca kesim özelliklerinden baş, deri, dört ayak, takım ve dalak oranlan sırasıyla % 3.18, 8,57, 1.77, 2.70 ve 0.16 olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak Limousin X Esmer melezi buzağıların saf Esmer ırka göre büyüme ve besi performansı açısından fazla bir üstünlük sağlamadığı kanaatine varılmıştır
Keywords: Büyüme; buzağı; melez ırklar; canlı ağırlık artışı; melezler; doğum ağırlığı; kesim ağırlığı; İsviçre Esmeri(sığır ırkı); besi performansı; karkas ağırlığı; Limousin (sığır ırkı)