TAVŞAN KARACİĞER ARGİNAZININ OPTİMİZE EDİLMESİ VE TAVŞAN DOKULARINDAKİ ARGİNAZIN DAĞILIMI - ERDEM, NEVHER (Fırat Üniveristesi, 2012)
Bu çalışmada tavşan dokularındaki arginazın ölçülmesi için karaciğer dokusundaki arginazın optimize edilmesi hedeflenmiştir. Karaciğer doku arginazının optimum pH'sının, preinkübasyon ısısının, inkübasyon ve preinkübasyon zamanının, Mn++ ve L-arginin konsantrasyonunun tespit edilmiştir. Şartlar optimize edildikten sonra tavşanın farklı dokularındaki arginaz düzeyleri belirlenmiştir.Tavşan karaciğer doku arginazı için preinkübasyon ısısı 65°C, preinkübasyon zamanı 13 dakika, inkübasyon zamanı 10 dakika ve optimum pH 10 olarak saptanmıştır. Enzim en yüksek aktiviteyi 2 mM MnCl2 konsantrasyonunda vermiştir. Sonuç olarak enzimin aktivasyonu için Mn+2 iyonlarının ve 65 °C' de preinkübasyonun gerekli olduğu tespit edilmiştir. Tavşan karaciğer doku arginazının L-arginine karşı olan Km' i 1,6 mM olarak saptanmıştır.Tavşanlardan böbrek, kalp, uterus, beyin, dalak, bağırsak, yemek borusu, kas, dil, akciğer, mide, soluk borusundan alınan örneklerde arginaz enziminin miktarları tespit edilmiştir. Karaciğer 105,09 ± 12,91, böbrek 27,03 ± 3,37, kalp 7,55 ± 0,91, uterus 3,03 ± 0,23, kan 3,22 ± 0,60, beyin 2,00 ± 0,21, dalak 1,91 ± 0,07, bağırsak 179 ± 0,44, yemek borusu 1,76 ± 009, kas 1,60 ± 0,64, dil 1,56 ± 0,18, akciğer 1,56 ± 0,18, mide 1,08 ± 0,57, soluk borusu 0,45 ± 0,07 ünite olarak bulunmuştur. Çalışılan dokular içinde en yüksek aktivite karaciğer dokusunda en düşük aktivite soluk borusunda saptanmıştır.Anahtar Kelimeler: Tavşanlar, Karaciğer, Arginaz

In this study, for measuring of arginase in rabbit tissues was aimed to optimize of arginase in liver tissue. Optimum pH, preincubation temperature, preincubation time, incubation time, Mn++ concentration, and L-arginine concentration of arginase in liver tissue was determined. Arginase levels were measured in different tissues of rabbits after conditions were optimized.Its was found to be preincubation temperature 65 °C, preincubation period 13 minutes, incubation period 10 minutes and optimum pH 10 for arginase in rabbit liver tissue. Enzyme achieved its highest activity at 2 mM MnCl2 concentration. Consequently, it was determined that Mn+2 ions and preincubation at 65 °C were essential for the activation of the enzyme. Km of arginase in rabbit liver tissue for L-arginine were measured to be 1,6 mM.Levels of the arginase enzyme in liver, kidney, heart, uterus, brain, spleen, intestine, esophagus, muscle, tongue, lung, stomach, trachea tissues of rabbits were determined and found as 105,09 ± 12,91; 27,03 ± 3,37; 7,55 ± 0,91; 3,03 ± 0,23; 3,22 ± 0,60; 2,00 ± 0,21; 1,91 ± 0,07; 179 ± 0,44; 1,76 ± 009; 1,60 ± 0,64; 1,56 ± 0,18; 1,56 ± 0,18; 1,08 ± 0,57; 0,45 ± 0,07 unites, respectively. Among the studied tissues, the highest arginase activity was found in liver, the lowest arginase activity was found in trachea.Key Words: Rabbits, Liver, Arginase
Optimization of rabbit liver arginase and distribution of arginase in tissues of rabbit
Keywords: Biyokimya