PSEUDOMONAS PUTİDA TARAFINDAN ÜRETİLMİŞ MANGAN OKSİTLER İLE SULU ORTAMDAN FARMASOTİK GİDERİMİNİN İNCELENMESİ - CÖMERT, SEMİH (Fırat Üniveristesi, 2018)
Parasetamol, ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak yaygın bir şekilde kullanılan farmasotik bir maddedir. Bu çalışmada, Pseudomonas Putida bakterisinin manganı oksitleyerek oluşan mangan oksitlerce farmasotiklerin giderilmesi araştırılmış ortam pH'ı, parasetamol konsantrasyonu ve biyojenik mangan oksit miktarının giderim üzerine etkileri incelenmiştir. Giderim farklı şartlar ve miktarlar kullanılarak yapılmış ve parasetamol giderim ortamı tepki yüzey metodu ile optimize edilmiştir.

Paracetamol is a commonly used pharmaceutical agent for pain reliever and fever reducer. In this study, the removal of pharmaceutical using manganese oxides oxidized by Pseudomonas putida bacteria was investigated and the effects of solution pH, paracetamol concentration and biogenic manganese oxide amount were investigated.
Investigation of pharmaceutical removal from aqueous medium with manganese oxides produced by Pseudomonas putida
Keywords: Çevre Mühendisliği