BORU İÇİNDEKİ AKIŞTA GENİŞLEME VE DARALMA ÖZEL DİRENÇLERİNDEKİ AKIŞIN BİLGİSAYARDA SAYISAL YÖNTEMLE İNCELENMESİ - DAĞTEKİN, İHSAN (Fırat Üniveristesi, 1994)
Doktora Tezi BORU İÇİNDEKİ AKIŞTA GENİŞLEME VE DARALMA ÖZEL DİRENÇLERİNDEKİ AKIŞIN BİLGİSAYARDA SAVISAL YÖNTEMLE İNCELENMESİ İhsan DA?TEKİN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabil i m Dalı 1994, Sayfa: 177 Bu çalışma boru içindeki akışta ani genişleme ve ani daralma özel dirençlerindeki akışın bilgisayarda incelenmesini içermektedir. Sıkıştırılamaz akışkan ve zamana bağlı olmayan akış için laminer rejimde Navier-Stokes denklemlerinin yeni bir çözüm yöntemi olan SIMPLEM algoritma yardımı ile silindirik ve kartezyen koordinatlarda çözümü gerçekleştirilmiştir. Çözüm için şaşırtmasız ağ sistemi kullanılmıştır. Kısmi iferansiyel denklemler bir sonlu hacim üzerinden integre edilerek cebirsel sonlu fark denklemleri oluşturulmuş ve bu denklemler üçlü bant matris algoritması TDMA kullanılarak iterasyonla çözülmüştür. Bu özel dirençlerdeki akış değişik çap oranlan ve değişik Reynolds sayılan için incelenmiştir. Sayısal çözümün geçerliliğini kontrol etmek için literatürdeki mevcut deneysel ve sayısal sonuçlarla karşılaştınlmıştır. Ayrıca literatürde mevcut olmayan yeni sonuçlar sunulmuştur. ANAHTAR KELİMELER : Laminer akış, ani genişleyen akış, ani daralan akış
Investigation of flow in sudden expansion and sudden contraction pipe flows using numerical methods
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering