STRATEJİK İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN ÇALIŞAN PERFORMANSI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ: PAZARLAMA SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLAR ÜZERİNDE BİR UYGULAMA - ÖZÇELİK, NİSA ELİF (Fırat Üniveristesi, 2023)
Firmalar uyguladığı insan kaynakları yönetimi stratejileri ile kendi içinde dinamik ve verimli bir yapıyı oluşturmayı arzu etmektedir. Burada belli bir vizyon kapsamında değişime açık ve stratejik bir yapının oluşması hedeflenmektedir. Bu kapsamda sürdürülen stratejik insan kaynakları yönetimi uygulamaları ise firmanın tüm birimleri için oldukça önemli etkileri barındırmaktadır. Hazırlanan bu çalışmada stratejik insan kaynakları yönetimi uygulamalarının çalışanların verimliliği üzerindeki etkisi incelenmeye çalışılmış ve bu kapsamda çalışmanın kavramsal kısmında insan kaynakları, stratejik insan kaynakları ve bunlara yönelik modeller tanımlanmıştır. Çalışmanın araştırma kısmında ise farklı demografik özelliklere sahip olan katılımcılarla çevrimiçi anketler uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler ise IBM SPSS 22 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Ayrıca çalışmada Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi Ölçeği ile Çalışan Performansı Ölçeğinden faydalanılmıştır. Elde edilen nicel veriler değerlendirilerek stratejik insan kaynakları yönetiminin çalışan performans üzerindeki etkileri ortaya koyulmuştur. Literatürde yer alan çalışmalara bakıldığında bu çalışmayla benzer sonuçlara varıldığı görülmektedir. Bu açıdan hazırlanan bu çalışmanın literatür için önemli bir kaynak niteliği taşıdığı söylenebilir.

Companies want to create a dynamic and efficient structure within themselves with the human resources management strategies they apply. In this context, it is aimed to create a strategic structure that is open to change within the scope of effective vision. The strategic human resources management practices carried out in this context have very important effects for all units of the company. In this study, the effect of strategic human resources management practices on the productivity of employees was tried to be examined and in this context, human resources, strategic human resources and models for them were defined in the conceptual part of the study. In the research part of the study, online questionnaires were applied to participants with different demographic characteristics. The data obtained from the questionnaires were analyzed using the IBM SPSS 22 program. Strategic Human Resources Management Scale and Employee Performance Scale were used in the study. By evaluating the quantitative data obtained, the effects of strategic human resources management on employee performance are revealed. When the studies in the literature are examined, it is seen that similar results are obtained with this study. In this respect, it can be said that this study is an important source for the literature.
Strategic human resources management effects on employee performance: An implementation on employees in the marketing sector
Keywords: İşletme