Örgütsel Sessizlik ve Tükenmişlik İlişkisi: Turizm Çalışanları Örneği - Cerev, Gökçe; Benli, Abdurrahman (My University, 2017)
Örgütsel sessizlik ve tükenmişlik kavramları son zamanlarda çalışma ilişkilerinde sıkça dile getirilen ve üzerinde araştırma yapılan hususlar olmuştur. Tükenmişlik ve örgütsel sessizlik olguları birbirlerini etkilediği gibi tek başlarına örgütsel yapı içindeki iş tatmini, aidiyet, bağlılık gibi kavramları da etkilemektedir. Örgütlerin sağlıklı bir şekilde işlevselliğini yerine getirerek kendilerini geliştirebilmeleri için her iki kavramı da göz ardı etmemeleri gerekir. Örgütlerin rekabet edebilirliğini sürdürebilmesi ve organizasyonlarını geliştirebilmeleri için personel ve yönetsel alanda en yüksek düzeyde verimliliği elde etmeleri gerekmektedir. Bu nedenle yapısal düzenleme içerisinde çalışanların örgütsel alanlarda katılımcı olması ve örgüt kültürünü benimsemeleri ön plana çıkmaktadır.Bu çalışmada turizm çalışanlarının tükenmişlik ve örgütsel sessizlik düzeyleri ölçülerek, aralarındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmada anket metodu kullanılarak, 264 turizm çalışanına sessizlik ve tükenmişlik model anketleri uygulanmış, elde edilen veriler SPSS programı ile çözümlenmiştir. Çalışma sonucunda örgütsel sessizlik ile tükenmişlik arasındaki ilişki, tükenmişliğin alt boyutu olan duygusal tükenmişlikte tespit edilmiş, örgütsel sessizliğin yapısal niteliği açısından ilişkisel sonuçlara varılmıştır. Yapılan analizler sonucunda duygusal tükenmişlik ile duyarsızlaşma arasında pozitif bir ilişki bulunurken, kişisel başarı ile duygusal tükenmişlik ve duyarsızlaşma arasında ise negatif bir ilişki bulunmaktadır. Sonuçlara göre örgütsel sessizliğin alt boyutları arasında da güçlü bir pozitif ilişki vardır
Keywords: Otelcilik; Konaklama; Spor ve Turizm; İşletme; Psikoloji