Elektrik Akımına Bağlı Ölümlerin Değerlendirilmesi - Türkoglu, Abdurrahım; Batbaş, Muhammet; Tokdemir, Mehmet (My University, 2018)
Amaç: Elektrik akımına bağlı yaralanmalar basit bir yaralanmadan ciddi çoklu organ hasarlarına hatta ölüme neden olabilecek kadar geni? yelpazede ya?amı tehdit eden yaralanmalardır. Çalı?mamızda Elazığ ilinde 2005-2016 yılları arasında elektrik akımına bağlı meydana gelen ölüm olguları incelenip literatürdeki benzer çalı?malarla kar?ıla?tırılması amaçlanmı?tır.Gereç ve Yöntem: Elazığ ilinde Ocak 2005-Aralık 2016 yılları arasında otopsisi yapılan elektrik akımına bağlı ölümle sonuçlanan 33 olgu retrospektif olarak cinsiyet, ya?, olay yeri, ay-mevsim ve yıllara göre dağılımı, ölüm orijini, elektriğin vücuttaki giri? ve çıkı? lezyonlarının yeri açısından incelenerek elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Science) for windows programı kullanılarak değerlendirilmi?tir.Bulgular: Olguların 29’u (%87.9) erkek olup en küçüğü iki, en büyüğü 69 ya?ında ve ya? ortalaması 34.18±15.92 olarak belirlendi. Mevsimlere göre en fazla elektrik yaralanma olgusunun 16 (%48.5) olgu ile yaz mevsimi olduğu gözlenirken, aylara göre ise altı (%18.2) olgu ile temmuz ayı olduğu tespit edildi. Olguların 16’sında (%48.5) giri?-çıkı? lezyonlarının her ikisinin de olduğu görüldü.Sonuç: Uygun tesisat alt yapısının yapılması, elektrikli aletlerin düzenli bakımı, bu aletlerin yetkisiz ki?iler tarafından yanlı? kullanımının engellenmesi ve i?yeri güvenlik tedbirleri konusunda eğitim programlarının düzenlenmesi elektrik akımına bağlı yaralanma ve ölüm oranlarında büyük bir azalma yapacağı kanaatindeyiz.
Keywords: Patoloji; Acil Tıp; Kulak; Burun; Boğaz; Cerrahi