EBU-L-MUİN EN-NESEFİ'YE GÖRE ARŞ, KÜRSİ VE LEVH-İ MAHFUZ - KAZAN, TAHSİN (Fırat Üniveristesi, 2013)
Beni bu araştırmayı yapmaya sevk eden temel neden Ebu'l-Mu?in En-Nesefi?nin Maturidiyye ekolünde büyük bir kelamcı olmasıdır. Zira onun bu mezhepteki konumu Bakıllani?nin Eş?ariye?deki, Kadı Abdulcabbar?ın da Mutezile?deki konumu gibidir. Çalışmamız Ebu?l-Muin en-Nesefi?nin hayatı, eserleri, Arş, Kürsi ve Levh-i Mahfuz hakkındaki görüşlerini içermektedir.Tezimiz giriş ve üç ana bölümden oluşmaktadır.Giriş kısmında kelami fırkaların doğuşu, Maturidiye ekolünün ortaya çıkışı ve ekolün meşhur kelamcıları hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca Maturidiye ile Eşariye mezheplerini karşılaştırarak ve bu iki mezhep arasındaki ihtilafları ve farkları ortaya koymaya çalıştık. Tezimizin birinci bölümünde Ebu?l-Muin?in hayatını detaylı bir şekilde ele aldık. Özellikle kelamcımızın yaşadığı dönemi siyasi, sosyal ve ilmi gelişmelerini tahlil ederek kişiliği üzerinde etkili olabilecek tüm unsurları tespit etmeye çalıştık. Tezimizin ikinci bölümünde Allah?ın sıfatlarına genel bakış açısını vererek başlamayı uygun gördük. Çalışmamızın temel konusunu oluşturulan Arş, Kürsi ve Levh-i mahfuz kavramlarını özellikle kelamcımızın görüşleri doğrultusunda üçüncü bölümde ele aldık. Anahtar Kelimeler: Ebu?l Muin en-Nesefi?nin Hayatı, Eserleri, Arş, Kürsi ve Levh-i Mahfuz

The main reason that prompted me to do this research is Abu'l-Muin'in En-Nesefi?s who is a great theologian in the school of Maturidiyye. Because of his position in this sect is Mutezile?s AbdulCebbar?s positions of judge as well Eş?ariye of Bakılanı.Our study is about Abu'l- Muine en-Nasafi?s life, works, Res, Lectern and includes views on the Lawh-i Mahfuz. Our thesis is composed of induction and three main sections. In the induction section, we explained the birth of school of Maturidiye and give information about the famous theologians. In addition, we have demonstrated the differences between Maturidiye and Eshariye denominations.The first part of the thesis we have discussed in detail the life of Abu al-Muin'in. Especially in the period of political, social and scientific development era, we tried to identify all the elements that can impact on his personality.The second part of the thesis we have decided to start by giving the general point of the attributes of God. Research created the main subject of this study, in particular the concepts of the course and Lawh-i Mahfuz accordance with the opinions of our theologian we have discussed in the third section. Key Words: Ebu?l Muin?s life, view to adjectives, Arsh kürsi and Levh-i Mahfuz
Ebu-l Muin's life
Keywords: Din