GÖKKUŞAĞI ALABALIĞI (ONCORHYNCHUS MYKİSS, W.) RASYONLARINA FARKLI ORANLARDA SENTETİK ESANSİYEL AMİNO ASİTLERİN KATILMASININ BÜYÜME PERFORMANSINA ETKİSİ - KÖPRÜCÜ, KENAN (Fırat Üniveristesi, 2000)
Bu çalışmada, gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) rasyonlarına farklı oranlarda sentetik esansiyel amino asitlerin katılmasının; balıkların canlı ağırlık, total boy, canlı ağırlık artışı, oransal büyüme, spesifik büyüme oram, kondisyon faktörü, aylık yem tüketimi, canlı ağırlığa göre günlük yem tüketimi, yem dönüşüm oram, protein etkinlik oranı, protein değerlendirme indeksi, karkas verimi, fileto verimi, balık etinin kimyasal yapısı (ham protein, ham yağ, ham küL azotsuz öz madde, su, esansiyel ve esansiyel olmayan amino asitler) ve pazarlama ağırlığına ulaşma süresine olan etkilerinin ortaya konulması amaçlandı. Bu amaçla, bir kontrol ve iki adet deneme rasyonu hazırlandı. Kontrol rasyonundaki bazı esansiyel amino asitlerin (rasyonun yüzdesi olarak; lisin % 3.1, izolösin % 1.9, arjinin % 2.3, fenilalanin % 1.9, valin % 2.0, treonin % 1.4, metiyonin % 0.9) düzeyleri bir nolu deneme rasyonu için % 10 ve iki nolu deneme rasyonu için de % 20 oranında arttırıldı. Çalışma ikişer tekerrür halinde gerçekleştirildi. Canlı ağırlığın yüzdesi oranında hesaplanan yem miktarı gökkuşağı alabalıklarına günde üç öğün halinde verildi.m Sonuç olarak, iki nolu deneme rasyonuyla beslenen balıklardan sağlanan; canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, oransal büyüme ve aylık yem tüketimi değerleri kontrol rasyonuyla beslenen gökkuşağı alabalıklarından sağlanan değerlerden önemli derecede yüksek (sırasıyla; pO.001, p<0.01, p<0.01 ve p<0.001) bulundu. Buna ilave olarak iki nolu deneme rasyonuyla beslenen balıkların; canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı ve aylık yem tüketimi değerleri bir nolu deneme rasyonuyla beslenen balıklara ait değerlerden de önemli derecede yüksek (sırasıyla; p<0.01, p<0.05 ve p<0.01) bulundu. Kontrol, bir ve iki nolu deneme gruplarına ait diğer parametreler arasındaki farklılıkların ise istatistiksel olarak önem taşımadığı (p>0.05 her bir durum için) tespit edildi. Ayrıca kontrol, bir ve iki nolu deneme gruplarındaki balıkların sırasıyla; 9, 8 ve 7 ayda pazarlama ağırlığına ulaştıkları belirlendi. İncelenen parametrelere ait değerlerden görüleceği gibi, en başarılı sonuç iki nolu deneme rasyonundan elde edildi. Bu nedenle, gökkuşağı alabalıklarının büyütme yeminde; lisin % 3.72, izolösin % 2.28, arjinin % 2.76, fenilalanin % 2.28 valin % 2.40, treonin % 1.68, metiyonin % 1.08, histidin % 1.09, lösin %1.80 ve triptofan ise yemin %0.54'ü oranında bulunmalıdır. Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı alabalığı, Oncorhynchus mykiss, esansiyel amino asit, ihtiyaç, büyüme performansı.

In this study, it was aimed to determine the effects of adding different ratios of synthetic essential amino acids to rainbow trout, Oncorhynchus mykiss rations on the live weight, total length, live weight gain, relative growth rate, spesific growth rate, condition factor, monthly food intake, daily food intake, feed conversion ratio, protein efficiency ratio, protein productive value, carcass yield, fillet yield, proximate structure (crude protein, crude fat, crude ash, nitrogen free extract, moisture, essential and non-essential amino acids) offish meat and duration until reaching marketing weight offish. For this purpose, one control and two experimental rations were prepared. Some amino acid levels (as a percentage of the ration; 3.1 % lysine, 1.9 % iso leucine, 2.3 % arginine, 1.9 % phenylalanine, 2.0 % valine, 1.4 % threonine and 0.9 % methionine) of the control ration were increased 10 % for the first experimental ration, and 20 % for the second experimental ration. This study was replicated twice. The food calculated as a percentage of the live weight was given for fishes three times in a day.V In conclusion, it was a significant difference between the fishes fed with the second ration and the fishes fed with control in the live weight, live weight gain, relative growth rate and monthly food intake (p<0.001, p<0.01, p<0.01 and p<0.001 respectively) in the favour of former. In addition to these, it was also found that the live weight, live weight gain and monthly food intake values of fishes fed with the second ration were significantly higher than those of the fishes fed with the first ration (p<0.01, p<0.05 and p<0.01 respectively). There was no significant difference in the other parameters between the first, second rations and control (p>0.05 for each case). The fishes fed with control, first and second rations reached marketable weight in 9, 8 and 7 month respectively. As it can be seen from the investigated parameters, the best result was obtained from the second ration. Therefore the growth food of rainbow trout should contain 3.72 % lysine, 2.28 % izo leucine, 2.76 % arginine, 2.28 % phenylalanine, 2.40 % valine, 1.68 % threonine, 1.08 % methionine, 1.09 % histidine, 1.80 % leucine and 0.54 % triptophan. Key Words: Rainbow trout, Oncorhynchus mykiss, essential amino acid, requirement, growth performance.
The Effects of adding different ratios of synthetic essential amino acids to rainbow trout (Oncorhynchus mykiss, W.) rations on growth performance
Keywords: Su Ürünleri; Aquatic Products