Brusella Tedavisinde Nadir Görülen Bir Yan Etki: Fotoonikoliz - Nazik, Hülya; Nazik, Selçuk; Gül, Feride Çoban; Demir, Betul (My University, 2016)
Bruselloz, Türkiye'de ve dünyada önemli bir halk sağlığı sorunudur. Ateş, eklem ağrıları, terleme gibi spesifik olmayan belirtilerle ortaya çıkan brusellozun tedavisinde doksisiklin önemli bir yer tutmaktadır. Ayrıca doksisiklin enflamatuar ve enfeksiyöz birçok hastalığın tedavisinde veya profilaksisinde kullanılan geniş spektrumlu tetrasiklin grubu bir antibiyotiktir. Doksisiklinin birçok sistemik komplikasyonunun (özefajit, hepatotoksisite, ishal vb.) yanında fototoksik etkisi de bilinmektedir. Fototoksik reaksiyonlara nadiren eşlik eden fotoonikoliz, ultraviyole ışınlarının etkisi ile tırnak plağının tırnak yatağından ayrılması durumudur. Bu olgu sunumunda bruselloz nedeniyle doksisiklin tedavisi başlanan ve tüm el tırnaklarında fotoonikoliz gelişen bir hastanın sunulması amaçlanmıştır.
Keywords: Dermatoloji; Genel ve Dahili Tıp