MUZAFFER BUYRUKÇU'NUN ÖYKÜ VE ROMANLARINDA YAPI VE İZLEK - AYTAÇ, ASLIHAN (Fırat Üniveristesi, 2022)
Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatının toplumcu gerçekçi sanatkârları, eserlerinde kolektif bilinçdışı sorunlarını ben'den biz'e ulaşma gayesiyle kaleme alırlar. Toplumu bilinçlendirmek, farkındalık kazandırmak düşüncesiyle öncelikli olarak bireye yönelen sanatkârlar toplumsal organizmaya ulaşmayı amaçlar. Toplumun sorunlarını özyaşamöyküsel bakış açısıyla eserlerine gerçekçi bir şekilde taşıyan Cumhuriyet Dönemi yazarlarından biri de Muzaffer Buyrukçu'dur. Yazar, yaratıcılığını üretkenlikle bütünleyerek çeşitli türlerde eserler kaleme alan çok yönlü bir şahsiyettir. Öykü, roman, şiir, günlük, deneme, anı türlerinde yapıtları olan yazar, öykücü ve romancı kimliğiyle ön planda olup anlatılarında bireyden hareketle topluma ulaşmaya çalışır. Anlatmaya dayalı edebî metinlerini, insanın gündelik hayat gerçeğinden hareketle meydana getiren yazar; toplumsal açmazları, bireyin bakış açısını esas alarak aynalamayı tercih eder. Ayrıntıların önemine dikkat çeken yazar, dış dünya gerçekliğinin kuşatması altındaki anlatı kişilerinin psikolojik, ekonomik, siyasal, sosyal ve kültürel savaşımlarını toplumsal düzlemde detaylandırarak çıkarımlarda bulunur. Gözlem yeteneğini gerçekçi bir üslupla anlatıya aktaran Muzaffer Buyrukçu'nun başarısı toplumun içinde olmasıyla ilintilidir. Çalışmada yazarın içinde bulunduğu toplumsal katman; sosyal, ekonomik ve kültürel koşullar ile politik bakış açısı, dünyayı algılama biçimi, toplumsal dönüşümler karşısındaki tutumu eserleri üzerinden irdelenerek kendi döneminin panoromik çıkarımına göre değerlendirilmiştir. Bu doğrultuda yazarın toplumsal olanı anlatı düzlemine aktarma biçimi yapı ve izlek açısından ele alınarak yazın dünyasına yansıtılmıştır.

Socialist realist artists of Turkish literature in the Republican Period write about the problems of the collective unconscious in their works with the aim of reaching us from me. With the idea of raising awareness of the society and raising awareness, the artists, who primarily turn to the individual, aim to reach the social organism. One of the writers of the Republican Period who realistically carries the problems of the society to his works with an autobiographical perspective is Muzaffer Buyrukçu. The author is a versatile personality who writes works in various genres by integrating his creativity with productivity. The author, who has works in the genres of short stories, novels, poems, diaries, essays, and memoirs, is at the forefront with his identity as a storyteller and novelist, and tries to reach the society from the individual in his narratives. The author, who creates his literary texts based on narrative, based on the existential reality of man, prefers to mirror the social dilemmas based on the individual's point of view. Drawing attention to the importance of details, Buyrukçu makes inferences by detailing the psychological, economic, political, social and cultural struggles of the narrators under the siege of the reality of the outside world on the social plane. The success of Muzaffer Buyrukçu, who transfers his observation ability to the narrative with a realistic style, is related to his being in the society. In the study, the social layer of the author, social, economic and cultural conditions, political point of view, way of perceiving the world, attitude towards social transformations were examined through his works and evaluated according to the panoramic inference of his own period. In this direction, the author's way of transferring the social to the narrative plane was handled in terms of structure and theme and reflected in the world of literature.
Structure and theme in Muzaffer Buyrukcu's stories and novels
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı