RESTFUL SERVİSLERİ İLE MOBİL UYGULAMA ALANINDA ÖĞRENCİ BİLGİ SİSTEMİ ÖRNEĞİ - KAYAOĞLU, MAZHAR (Fırat Üniveristesi, 2017)
Günümüzde gelişen teknoloji ile öğrenme uygulamaları birçok kişiye çok kısa sürede ulaşmaktadır. Teknolojinin bu gelişimi mobil teknolojiyi de yakından ilgilendirmektedir. Mobil teknolojideki bu gelişimler öğrenmeyi daha etkili hale getirmek için kullanılmaya başlanmıştır. Mobil öğrenme cihazları kullanıcıya yer zaman sınırı olmaksızın öğrenme ortamları oluşturur. Aynı zamanda internet tabanlı uzaktan eğitim sistemlerinde, cep telefonları gibi yaygın olan mobil aygıtlar için öğrenme ortamlarının ve etkinliklerin geliştirilmesi hedeflenmiştir. Gelecekte yaygın olarak kullanılma ihtimalinin yüksek olması, öğretme ortamları içerisinde yer alan öğrencilerin görüşlerinin ve kullanımlarının belirlenmesinin önemli olacağı düşünülmektedir. Günümüzde de RPC, SOAP gibi karmaşık mimariler yerine basit ve hafif bir yapı olarak REST mimarisine dayanan Resftul Web servislerinin hazırlanması giderek popülerleşmektedir. Bu çalışma kapsamında öğrenciler için e-öğrenmeyi kolaylaştırma amaçlı mobil uygulamalara destek sağlayacak nitelikte bir web tabanlı portal geliştirilmiştir. Çalışma sonunda e-öğrenmeye destek olarak kullanılacak sistem ayrıca mobil uygulamalara servis odaklı destek sağlayarak, öğrencilerin mekân ve zaman sınırlaması olmadan eğitim faaliyetlerine katılabildikleri bir platform sunacaktır. Böylece öğrencilere her yerde ve her zaman eğitim imkânı yaratılmış olacaktır. Ayrıca sisteme entegre edilen bilgi servisi ile öğrencilerin ders iptali, ödev tarihi, sınav takvimi gibi olgu ve olaylardan, üniversite yönetimi tarafından yapılan duyurulardan haberdar olmaları sağlanacaktır. Haftalık ders içerikleri, ödev takibi, derslere ait müfredat bilgelerine anlık erişim imkânı da sahip olunacak yenilikler arasındadır. Araştırmada, veri toplama aracı olarak, tutum ölçeği kullanılmıştır. Araştırma hipotezlerini test etmek için, veri toplama araçlarından elde edilen niceliksel veriler bilgisayar destekli istatistik yazılımı olan "SPSS 24 for MAC" programında, yüzde frekans ve gruplar için t-testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Deney grubu, uygulanan tutum ölçeğinde ön test ve son test değerlerine göre olumlu yönde tutum belirtmiştir. Tutum ölçeği, geliştirilen web tabanlı portalın geleneksel ortam ile birlikte kullanıldığı zaman olumlu etkilerinin olduğunu göstermiştir.

Today, developing technology and learning applications reach to many people in a very short time. This developing technology also closely concerns mobile technology. Developing mobile technology is started to be used in order to make learning more efficient. Mobile learning devices create learning environments without the space and time constraints for the users. At the same time, in internet based distance education systems, it is aimed at developing learning environments and activities in common facilities such as mobile phones. It is thought that it is important to determine the views and usage of students in teaching environments as it is very probable to be commonly used in the future. Nowadays, the preparation of Restful Web Services based on REST architecture as a simple and light structure instead of complex architectures such as RPC, SOAP is becoming increasingly popular. In the scope of this study, a web based portal is developed to support mobile applications facilitating students' e-learning. The system, which will be used as support for e-learning at the end of the study, will also provide a platform where students can participate in training activities without space and time constraints by providing mobile-based service oriented support. Thus, education opportunities will be created for students everywhere and at all times. In addition, with the information service integrated into the system, students will be informed about the events such as cancellation of the courses, homework date, exam schedule and the announcements made by the university administration. Weekly course content, homework tracking and the opportunity to have instant access to curriculum of the courses are within the innovations will be obtained. In the study, attitude scale is used as data collection tool. In order to test the research hypotheses, the quantitative data obtained from the data collection tools are evaluated in the program "SPSS 24 for MAC" which is computer–aided statistical software, using the percentage frequency and t-test for groups. The experiment group indicated positive attitude according to pre-test and post-test values in the attitude scale. The attitude scale has shown that developed web-based portal has positive effects when used in with the traditional setting.
The example of student information system in mobile application area with restful services
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol