Huntington’un Medeniyetler Çatışmasını Covid-19 Üzerinden Yeniden Okumak - Yaman, Haluk (My University, 2020)
Sadece demokratik yönetimlere aitmiş gibi gösterilen değerler, farklılaştırılmış coğrafyalara ait özellikler, önemli düşünürler tarafından ortaya atılmış ve neresinden bakılırsa bakılsın her değişim evresinde yeni bir sayfayla taçlandırılan öngörüler, 21. Yüzyılın başında kimsenin gözle göremediği kendinden kristalize bir gerçekle değişmiş durumdadır. Bugün için tecrübe edilmiş olan bu gerçek her medeniyet için eşit sebepler sunmuş hiçbir fark gözetmemiştir. Bütün medeniyetlerin aynı anda ve eş zamanlı, birbiri üzerinde öncül ve ardıl bir ilişki olmaksızın etkilendiği bu sebep Covid-19 olarak bilim insanları tarafından isimlendirilmiştir. Var olmanın ekonomik, sosyal ve siyasi mücadelesi virüsün yaratmış olduğu etkiden tez zamanda kurtulmaktan geçmektedir. Sorumlu aramanın, savaşacak bir cephe tutmanın, karşı koymanın şu an için belirsiz olduğu ve en önemli hamlenin sosyal mesafe olarak kavramsallaştırıldığı bir ortamda tarih yeni bir sonla mı karşı karşıya kalacaktır? İdeolojik söylencelerden uzak, gerçek bir sonla. Medeniyetler çatışmasının altının çizildiği, güçlü ve zayıf olanı meşrulaştıran söylem ve eylemlerin; güçlü ve zayıf ayrımı yapmaksızın her alana kaos ve ölüm götüren Covid-19 karşısında bundan sonra nasıl şekilleneceği değerlendirilmeye muhtaçtır. Bu çalışma Huntington’un medeniyetler çatışması tezini, Covid-19 salgını sonrası şekillenecek ilişkiler üzerinden yeniden okuyan öngörüleri ele almaktadır. Bu öngörüler neticesinde; yaşanacak siyasi değişimlerle birlikte, kalanın insanlığın öz’ü olduğu ve bu özün de değişiklikler karşısında yine insani değerlere verilecek değer üzerinden şekillenmesi gerekliliği sonucuna varılmıştır. Akıl, artık aydınlanmış olarak dünya dengesini yok etmeyecek belirli sabitelerle çalışmak ve üretmek zorundadır. Ayrımcı yaklaşımların doğa için hiçbir anlam taşımadığı, ulusların ve medeniyetlerin siyasi güven noktasında kendilerini sorguya çekecekleri ve fay hatlarının içe dönük oluşabileceği sonuç kısmında varılan değerlendirmeler olarak ifade edilmiştir.
Keywords: Siyasi Bilimler; Uluslararası İlişkiler