İyonize Radyasyon Uygulamasının Sıçan Karaciğer Dokularında Ghrelin Ekspresyonu Üzerine Etkileri - Şimşek, Fikri Selçuk; Kocaman, Nevin (My University, 2015)
Amaç: Görüntüleme yöntemleri günümüzde hastalıkların tanısında, evrelemesinde ve tedaviye yanıtının değerlendirilmesinde oldukça sık kullanılmaktadır. Ancak bu yöntemler radyasyon içermeleri nedeniyle dokulardaki oksidatif stres düzeyini arttırabilmektedirler.Bu çalışma ile görüntüleme yöntemlerinin, karaciğer dokularında, bir antioksidan bileşik olan ghrelin immünreaktivitesi üzerine etkilerinin incelenmesi planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Wistar albino cinsi 20 adet dişi sıçan çalışmada kullanıldı. Hayvanlar 5 sıçandan oluşan 4 gruba ayrıldı ve Grup I kontrol grubu olarak ayrıldı.Grup IIye deneyin 0.saatinde tek doz 50 miliAmper mA ve 110 keV BT görüntüleme yapılırken, Grup IIIe 0. saatte tek doz 1 mci FDG i.v uygulandı. Ardından 1 saat sonra PET/BT çekildi.Grup IVteki sıçanlara ise 0.saatte bir kez ve i.v1mci dozunda FDG uygulandı.Deneyin 24.saatinde tüm gruplarda yer alan sıçanlar anestezi altında dekapite edildi. Karaciğer dokuları çıkarılarak immünboyamalarını takiben, ışık mikroskobunda değerlendirildi, fotoğraflandı ve istatistiksel analizleri yapıldı. Bulgular: Ghrelin immünreaktivitesi Kontrol ve FDG gruplarında benzerdi. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında BT ve PET/BT gruplarında istatistiksel olarak anlamlı bir artış izlendi.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Endokrinoloji ve Metabolizma; Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji; Gastroenteroloji ve Hepatoloji; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji; Hücre Biyolojisi