UYUŞTURUCU BAĞIMLILIĞI ÜZERİNDE ETKİLİ OLAN SOSYAL FAKTÖRLER VE MADDE KULLANICILARININ PROFİLİ: ERBİL/IRAKŞEHRİ ÖRNEĞİ - HAMADSAAED, WIRYA MAAROOF (Fırat Üniveristesi, 2021)
Uyuşturucu maddeler yıllardır dünya devletlerinin ve insanlığın sorunu olarak gündemi meşgul etmektedir. Uyuşturucu maddelerin birçok yönden devletlere ve insanlığa vermiş olduğu zarar her geçen gün büyümektedir. Zarar boyutlarının ve etkilerinin büyümesi nedeniyle, toplumların bu konuyla mücadelesi elzem bir hal almıştır. Bu nedenle sürekli olarak araştırmalar yapılmakta, stratejiler ve politikalar geliştirilmekte ve çalışmalar sürdürülmektedir. Bu çalışmanın amacı; uyuşturucu suçunu işleyenlerin profilini ve uyuşturucu bağımlılığını etkileyen sosyal faktörleri belirlemektir. Araştırma Erbil kentinde bulunan Sosyal Islahevi Müdürlüğü (Directorate of Social Reformatory) olarak bilinen kurumda gerçekleşmiştir. Araştırma kapsamında uyuşturucu kullanma suçundan cezaevinde bulunan 151 kişiye anket uygulanmıştır. Araştırmada saptanan önemli bulgular olarak şunları belirtmek mümkündür: Uyuşturucu kullananlarının çoğunluğunun düşük eğitimli, bekâr ve erkeklerden oluştuğu, uyuşturucuyu en çok arkadaş etkisi ve kişisel sorunlar nedeniyle başladıkları, ilk olarak esrar kullanmaya başladıkları, uyuşturucu suçlularının büyük bir kısmının parçalanmış/boşanmış aileden geldikleri, yaşadıkları bölgede uyuşturucuyu temin etmekte güçlük çekmedikleri ve uyuşturucu kullananların çok büyük bir oranın kendisini dindar olarak tanımlamadığı ve ıslahevine girmeden önce dini ibadetleri yerine getirmediği yönünde sonuçlar elde edilmiştir.

Drugs have been on the agenda for years as the problem of world states and humanity. The harm caused by drugs to states and humanity in many ways is growing day by day. Due to the growing damage dimensions and effects, it has become essential for societies to fight this issue. For this reason, researches are continuously carried out, strategies and policies are developed and studies are carried on. The aim of this study is; To determine the profile of those who committed drug crimes and the social factors affecting drug addiction. The research took place in the institution known as the Directorate of Social Reformatory in Erbil. Within the scope of the research, a questionnaire was applied to 151 people who are in prison for drug use. As the important findings found in the study, it is possible to mention the following: The majority of drug users are low-educated, single and male, they started using drugs mostly because of friendship and personal problems, they first started using cannabis, the majority of drug offenders come from a broken / divorced family, in the region where they live. It was concluded that they did not have difficulty in obtaining drugs and that a large proportion of drug users did not define themselves as religious and did not perform religious services before entering the correctional facility.
Social factors affecting drug addiction and the profile ofdrug users: the example of Erbil / Iraq city
Keywords: Sosyoloji