Yaşlanmanın moleküler temelleri - Can, Muhammed İsmail; Aslan, Abdullah (Erciyes Üniversitesi, 2014)
İlk insanlardan itibaren her zaman merak konusu olmuş ve günümüzde de üzerinde halen birçok araştırmanın yapıldığı yaşlanma ve nedenleriyle ilgili 200’den fazla teori bulunmaktadır. Yaşlanma üzerinde en çok etkili olan faktörlerin bilinmesi ve bunlarla ilgili bazı önlemlerin alınması, yaşlanmanın tamamen önüne geçilemese bile daha sağlıklı ve uzun bir ömür sürmek adına önemli bir adım atılmasına neden olacaktır. Son yıllarda özellikle genetik biliminin geldiği seviye de dikkate alındığında, yaşlanma konusunda gelinen nokta ümit vericidir. Yaşlanma üzerinde genetik ve genetik olmayan faktörlerin birlikte değerlendirildiği çalışmalar, gelecekte ömür uzunluğu konusunda önemli adımlar atılmasına yol açabilecektir. There are more than 200 theory related to aging and its reasons which always been a subject of curiosity and today is still a lot of research done on, since the first people. İf find out the most effective factors and given some of measures related to these on aging will not eliminate the aging even more healthy and long life will be result in a significant step in on behalf of the rides. Given that the level of genetic science in recent years, especially, the point reached in about aging are promising. When studies evaluated genetic and non-genetic factors together on the aging, may lead to important steps on the longevity in the future.

İlk insanlardan itibaren her zaman merak konusu olmuş ve günümüzde de üzerinde halen birçok araştırmanın yapıldığı yaşlanma ve nedenleriyle ilgili 200’den fazla teori bulunmaktadır. Yaşlanma üzerinde en çok etkili olan faktörlerin bilinmesi ve bunlarla ilgili bazı önlemlerin alınması, yaşlanmanın tamamen önüne geçilemese bile daha sağlıklı ve uzun bir ömür sürmek adına önemli bir adım atılmasına neden olacaktır. Son yıllarda özellikle genetik biliminin geldiği seviye de dikkate alındığında, yaşlanma konusunda gelinen nokta ümit vericidir. Yaşlanma üzerinde genetik ve genetik olmayan faktörlerin birlikte değerlendirildiği çalışmalar, gelecekte ömür uzunluğu konusunda önemli adımlar atılmasına yol açabilecektir. There are more than 200 theory related to aging and its reasons which always been a subject of curiosity and today is still a lot of research done on, since the first people. İf find out the most effective factors and given some of measures related to these on aging will not eliminate the aging even more healthy and long life will be result in a significant step in on behalf of the rides. Given that the level of genetic science in recent years, especially, the point reached in about aging are promising. When studies evaluated genetic and non-genetic factors together on the aging, may lead to important steps on the longevity in the future.
Molecular basis of aging