Prospective teachers’ perceptions of web specific self-efficacy - Gömleksiz, Mehmet Nuri; Erten, Pınar (My University, 2013)
Bu çalışmanın temel amacı öğretmen adaylarının webe özgü özyeterllik düzeylerini incelemektir. Araştırmanın verileri Fırat Üniversitesi Fen Fakültesi, İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Eğitim Fakültesi ile Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu’nda öğrenim gören 807 öğretmen adayından 21 maddelik beşli Likert tipi bir ölçek aracılığıyla toplanmıştır. Webe Özgü Özyeterlik Ölçeği tüm katılımcılara uygulanmıştır. Verilerin analizinde bağımsız gruplar t testi, Varyans analizi ve Kruskal Wallis H testleri kullanılmıştır. Araştırma ile erkek öğretmen adaylarının webe özgü özyeterlik düzeylerinin kız öğretmen adaylarınkinden daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümü öğretmen adaylarının özyeterlik düzeyleri diğer bölümlerdeki öğretmen adaylarınkinden daha yüksek çıkmıştır. Sayısal alan mezunlarının webe özgü özyeterlik düzeylerinin diğer alan mezunlarından, internete evden bağlananların başka yerden bağlananlara gore daha yüksek çıkmıştır. İnternete hafta boyunca daha sık bağlananların özyeterlik düzeylerinin de daha az bağlananlara göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Araştırma bulgularına dayalı olarak çeşitli görüşler tartışılmaktadır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları