RICHARD BACH’IN MARTI ADLI ESERİNİN ÇOCUĞA GÖRELİK BAĞLAMINDA İNCELENMESİ - Demirel, Şener; Kökçü, Yelda (My University, 2019)
Çocuk edebiyatı ürünleri, çocuklara bireysel ve toplumsal konularda farkındalık kazandırıp onlarınduyarlı bireyler olarak yetişmeleri açısından önemlidir. Son dönem dünya edebiyatının önde geleneserlerinden olan Martı, yazar Richard Bach tarafından kaleme alınmış olan bir martının hayatını ve martısürüsüyle birlikte olan yaşamını anlatan uzun öykü ya da roman olarak değerlendirilebilecek bir eserdir. Eser,Martı Jonathan Livingston’un şahsında özgürlüğe kavuşmak, kişiyi sınırlayan gelenek, otorite, batıl inanış vekurallar gibi birtakım engelleri yıkarak mükemmelliğe ulaşmak isteyenlerin çabasının hikâyesidir.Bu araştırmada, “Martı” adlı eser; konu-tema, dil-üslup, varlık kadrosu, mekân-zaman ve resimleraçısından ele alınmış ve okura aktarılmak istenen bireysel ve toplumsal iletiler tespit edilmiştir. Yapılaninceleme sonucunda eserde; 13 bireysel, 18 bireysel-toplumsal olmak üzere toplam 31 ileti tespit edilmiştir.Doküman incelemesi yönteminin kullanıldığı bu çalışmada eserin hem dil ve üslubu hem olay kurgusu hemiçerdiği değerler/iletiler açısından zengin olduğunu söylemek mümkündür.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Edebiyat