ORTAOKULLARDA İSTENMEYEN ÖĞRENCİ DAVRANIŞLARINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - Özdaş, Faysal; Akpinar, Burhan (My University, 2018)
İstenmeyen öğrenci davranışları, etkili sınıf yönetimini ve öğretmenlerin çalışmalarını engelleyen etkenlerden başında gelmektedir. Bu davranışlar, hem öğrencilerin öğrenmesini hem de, öğretmenlerin etkili öğrenmeöğretme ortamını oluşturmasını ve devam ettirmesini engellemektedir Bu araştırmanın amacı, öğretmen görüşlerine göre istenmeyen öğrenci davranışların görülme sıklığını tespit etmektir. Araştırmada, betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2012-2013 eğitim-öğretim yılında Batman ili merkez ilçede 56 okulda görev yapan 1450 öğretmen, örneklemini ise, 34 okulda görev yapan 590 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından geliştirilen ölçekle elde edilmiştir. Ortaokullarda istenmeyen öğrenci davranışlarının görülme sıklığı “Bireyler Arası İlişkiler” ve “Sınıf Dışı Davranışlar” için “Bazen” düzeyinde, “Zarar Verici Davranışlar” boyutunda ise “Çok Nadir” düzeyinde gerçekleştiği saptanmıştır. Sonuçlar, değişkenler açısından değerlendirildiğinde öğretmen görüşleri arasında cinsiyet, kıdem ve görev yapılan okul türüne göre anlamı farklılaşma olduğu, branşa göre ise, anlamlı bir farkın olmadığı tespit edilmiştir. Buna göre, istenmeyen öğrenci davranışlarının görülme sıklığını en az düzeye indirmek için okul idarecilerine, öğretmenlere, öğrencilere ve öğrenci ailelerine uzman kişilerce eğitim verilmeli, ayrıca okullarda sosyal etkinlikler, sportif faaliyetler ve ders dışı etkinliklere daha fazla imkan sağlayacak düzenlemeler yapılmalıdır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Psikoloji