SPOR YÖNETİCİLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN SPORA YÖNELİK TUTUMLARININ BAZI DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ - Yavuz, Cumaali; Yücel, Ali Serdar (My University, 2019)
Bu araştırmanın amacı Fırat Üniversitesi spor yöneticiliği bölümü öğrencilerinin spora yönelik tutumlarının bazı değişkenler (yaş, cinsiyet, sınıf vb) açısından incelenmesidir. Araştırmanın evrenini spor bilimleri fakültesi spor yöneticiliği bölümü öğrencileri (n=514), örneklemi ise bu öğrencilerden rasgele yöntemle seçilen 61 kız, 167 erkek olmak üzere toplamda 228 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak, Şentürk (2012) tarafından geliştirilen “Spora Yönelik Tutum Ölçeği (SYTÖ)” ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. SYTÖ ölçeği 25 madde ve 3 alt boyuttan (spora ilgi duyma, sporla yaşama ve aktif spor yapma) oluşan bir ölçektir. Araştırma verileri SPSS 22.00. paket programları ile analiz edilmiştir Analizler t-testi ve ANOVA ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulgularına göre haftanın kaç günü spor yapıldığı durumu açısından katılımcıların spora yönelik tutum (F= . 8,994, p<.001) puanları anlamlı düzeyde bir farklılaşma göstermektedir. Sonuç olarak yöneticilik bölümü öğrencilerinin spora yönelik tutumlarının spor yapan öğrenciler lehine olumlu yönde anlamlı olduğu, cinsiyet, yaş ve öğrenim görülen sınıfa göre anlamlı bir farklılaşma olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu çalışma spor yöneticiliği bölümünde eğitim gören öğrencilerin spora yönelik tutumlarının değerlendirilmesi ve spora aktif katılım sağlamalarına ilişkin gereken düzenlemelerin yapılması açısından önemlidir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Spor Bilimleri