MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİ KULLANMA BECERİLERİNİN SEKTÖR VE ÖĞRENCİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ (DİYARBAKIR İLİ ÖRNEĞİ) - ÖZĞAN, ÖMER (Fırat Üniveristesi, 2017)
Araştırmanın amacı, Meslek Yüksekokulları bünyesindeki Bilgisayar Teknolojileri Programlarında öğrenim gören öğrencilerin bilişim teknolojileri kullanma becerilerini ortaya koymak ve sektör ihtiyaçları açısından değerlendirmektir. Araştırmanın evreni; 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Dicle Üniversitesi Meslek Yüksekokulları Bilgisayar Teknolojileri Bölümü, Bilgisayar Programcılığı programında öğrenim gören öğrenciler (N=630) ve öğrencilerin staj çalışmalarını tamamladıkları ve kurum veya iş yerleri oluşturmaktadır. Çalışma örneklemini ise, Diyarbakır İli, Dicle Üniversitesi bünyesinde Bilgisayar Teknolojileri Bölümü, Bilgisayar Programcılığı programında bulunan 4 Meslek Yüksekokulu 2. Sınıf öğrencileri (n= 280) ile öğrencilerin staj çalışmalarını yaptıkları kurum veya iş yerlerindeki yöneticiler (n= 60) oluşturmaktadır. Uygulanan anketlerin güvenirlik derecesi, öğrenci anketi, işveren anketi, sırasıyla ?=0,869 ve ?=0,803 elde edilmektedir. Toplanan araştırma verilerinin çözümlenmesinde betimsel istatistik ve karma anket yöntemi ile frekans, yüzde, aritmetik ortalama ve t-testi kullanılmaktadır. Anlamlılık düzeyi ise 0,05 olarak kabul edilmektedir. Araştırma bulgularına göre; öğrenci ve yönetici görüşleri arasında, öğrencilerin bilişim teknolojileri kullanabilme becerileri açısından anlamlı bir farklılık olmadığı gözlenmektedir. Hem yöneticiler hem de öğrenciler sektörün ihtiyaçlarını karşılama konusunda öğrencileri kısmen yeterli görmektedirler.

The aim of the research is to demonstrate the skills of the students who are studying in the Computer Technologies Programs within the Vocational Schools and to evaluate the skills of using the information technologies and to evaluate them in terms of sector needs. The universe of research; In the academic year 2016-2017, Computer Technologies Department of Vocational Schools of Dicle University established students (N = 630) and students completed their internship work and formed institutions or work places. The sample of the study consisted of 4 students from Vocational School (n = 280) in Diyarbakır Province, Department of Computer Technologies in Dicle University and managers of the institutions or workplaces where students were practicing internship (n = 60). Reliability grade, student questionnaire and employer questionnaire, ? = 0,869 and ? = 0,803 were obtained, respectively. Descriptive statistics and mixed questionnaire method were used to analyze collected data, frequency, percentage, arithmetic mean and t-test were used. The level of significance was accepted as 0,05. According to research findings; There was no significant difference between student and manager opinions in terms of the ability of students to use information technologies. Both administrators and students see students in part satisfactory in meeting the needs of the industry.
Master's thesis vocational school computer technologies department evaluation of skills of using information technologies in terms of sector and student (Diyarbakır province example)
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol