BİNA DUVARLARINA UYGULANAN YALITIMIN YOĞUŞMAYA ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - İLGİN, NESRİN (Fırat Üniveristesi, 2009)
Bu çalışmada, farklı yalıtım konumlarına sahip duvar yapılarının kalınlıkları boyunca meydana gelen yoğuşma olayı TS 825 standardını esas alarak MATLAB paket programında GUI toolbox'ı kullanım seçeneklerinin yardımıyla çözülmüştür. Bu amaçla, yalıtım malzemesinin toplam kalınlığı eşit olacak şekilde; tek tabaka, iki eşit tabaka ve üç eşit tabaka halinde duvar içerisine farklı yerlerde yerleştirilerek her bir yalıtım durumu için yoğuşma ve buhar geçişi incelenmiştir. Çözümler farklı derece gün bölgelerinde bulunan Elazığ, Adana, İstanbul ve Kars illeri için, farklı yalıtım ve duvar malzemeleri ile farklı kalınlıktaki yapı malzemeleri için hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlar tablolar ve grafikler ve tablolar halinde gösterilmiştir.

In this research, condensation that occurs throughout the thickness of the wall structures which have different isolation places are solved on the basis of TS 825 standards with the help of the GUI toolbox usage options in the MATLAB package programme.. For this aim, with equal total thickness of isolation material; it is located in different places in the wall in the shape of one layer, two equal layers and three equal layers and condensation for each isolation case and vapour passages are analyzed. Solutions for cities of different day degrees Elazığ, Adana, İstanbul, and Kars are estimated with different isolation and wall materials for construction materials in distinct thickness. Results gained are shown in graphs and tables.
Investigation of the effect of isolation applied on building walls on condensation
Keywords: Makine Mühendisliği